Meer dan 2.000 werknemers duurzaam naar het werk in Vlaams-Brabant

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts trekt 333.232,69 euro uit als steun voor Vlaams-Brabantse bedrijven die het woon-werkverkeer duurzamer maken. Met die steun in de rug stimuleren de werkgevers hun werknemers om meer gebruik te maken van de fiets, het openbaar vervoer, carpooling…“Deze oproep kan in Vlaams-Brabant meer dan 2.000 werknemers overtuigen om wat vaker die auto aan de kant te laten staan en te kiezen voor een alternatief.”

Het Pendelfonds ondersteunt bedrijven en overheden die initiatieven nemen om het woon-werkverkeer duurzamer te maken. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts voorziet deze legislatuur elf miljoen euro extra voor het fonds en dus voor gerichte mobiliteitsingrepen op maat van bedrijven. “Deze oproep is vooral gericht naar projecten met een focus op bijvoorbeeld fietssnelwegen of op bedrijfsoverschrijdende samenwerking”, zegt Weyts. “Ik wil de Vlamingen stimuleren om ook in het woon-werkverkeer meer te kiezen voor de bus, de fiets of de step.”

Negen Vlaams-Brabantse bedrijven krijgen nu, na de elfde oproep van het Pendelfonds, in totaal 333.232,69 euro financiële steun. Door dat geld investeren de bedrijven in een fietsaanbod, een verbeterde ontsluiting van het bedrijventerrein of ingrepen die de drempel verlagen voor bijvoorbeeld autodelen.

De werknemers van Duracell Batteries bvba uit Aarschot zullen hun natte fietskledij binnenkort kunnen laten hangen in twee droogcabines en ze nadien veilig opbergen in één van de meer dan dertig bestelde lockers. Woonzorgcentrum Huize Nazareth in Tienen organiseert fietsworkshops en winteracties om ook in de donkerste maanden van het jaar hun personeel te stimuleren te blijven fietsen.

“Elk bedrijf kiest een eigen aanpak dat aansluit bij hun bedrijfscultuur, maar met datzelfde doel om het woon-werkverkeer duurzamer te maken”, zegt Weyts. “Door alternatieven slim te combineren, bereik je nu al vlotter en veiliger je werk.”

In totaal worden negen bedrijven uit de provincie gesubsidieerd voor hun duurzame projecten. Zij stellen samengeteld 2.085 personeelsleden te werken en ontvangen in totaal 333.232,69 euro subsidie.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer