Het Pendelfonds ondersteunt bedrijven en overheden die initiatieven nemen om het woon-werkverkeer duurzamer te maken. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts voorziet deze legislatuur elf miljoen euro extra voor het fonds en dus voor gerichte mobiliteitsingrepen op maat van bedrijven. “Deze oproep is vooral gericht naar projecten met een focus op bijvoorbeeld fietssnelwegen of op bedrijfsoverschrijdende samenwerking”, zegt Weyts. “Ik wil de Vlamingen stimuleren om ook in het woon-werkverkeer meer te kiezen voor de bus, de fiets of de step.”
Negen Vlaams-Brabantse bedrijven krijgen nu, na de elfde oproep van het Pendelfonds, in totaal 333.232,69 euro financiële steun. Door dat geld investeren de bedrijven in een fietsaanbod, een verbeterde ontsluiting van het bedrijventerrein of ingrepen die de drempel verlagen voor bijvoorbeeld autodelen.
De werknemers van Duracell Batteries bvba uit Aarschot zullen hun natte fietskledij binnenkort kunnen laten hangen in twee droogcabines en ze nadien veilig opbergen in één van de meer dan dertig bestelde lockers. Woonzorgcentrum Huize Nazareth in Tienen organiseert fietsworkshops en winteracties om ook in de donkerste maanden van het jaar hun personeel te stimuleren te blijven fietsen.
“Elk bedrijf kiest een eigen aanpak dat aansluit bij hun bedrijfscultuur, maar met datzelfde doel om het woon-werkverkeer duurzamer te maken”, zegt Weyts. “Door alternatieven slim te combineren, bereik je nu al vlotter en veiliger je werk.”
In totaal worden negen bedrijven uit de provincie gesubsidieerd voor hun duurzame projecten. Zij stellen samengeteld 2.085 personeelsleden te werken en ontvangen in totaal 333.232,69 euro subsidie.