Luvanium Hopschieter, het Leuvense “kruidbier”

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Luvanium heeft een traditie van oude biersmaken weer tot leven te brengen. Ze voegt nu een nieuw biertje toe aan haar gamma: de Hopschieter. Dit “kruidbier” gaat terug op een eeuwenoud Leuvens gebruik.

Waar de Leuvense bieren in de 18de eeuw over het algemeen weinig hop bevatten, was het Leuvense “kruidbier” de uitzondering. Het “kruidbier” zoals het door Dr. Vrancken in 1828 werd beschreven, werd in de Leuvense “kruidketels” gebrouwen met gerst, tarwe en haver, maar dankte zijn naam aan de grote hoeveelheid “hoppekruid” of hop die werd toegevoegd. Na de bereiding werd het “kruidbier” vermengd met andere brouwsels die zonder hop werden gebrouwen en zo maakte men het Leuvens bier. Het “kruidbier” kon dan ook alleen door brouwers zelf geproefd worden en werd niet verkocht.

100% Belgische hop

Geïnspireerd op dit Leuvense “kruidbier” creëerde Luvanium de Hopschieter, een blond bier van 8% alcohol, gebrouwen met gerst, tarwe, haver en 100% Belgische hop uit Poperinge. Naast de traditionele hoptoevoeging die zorgt voor een aangename bitterheid in de nasmaak werd het bier verfijnd met een dry-hopping om de hoparoma’s optimaal tot hun recht te laten komen.

Subtiel hoppig

Luvanium Hopschieter combineert het subtiele aroma en de aangename bitterheid van de Belgische hop met het zachte en frisse karakter van tarwe en haver. Het is een hoogblond bier van hoge gisting met hergisting op fles. De naam Hopschieter verwijst naar de oude bijnaam van de Leuvenaars: de Koeieschieters.

Lancering en distributie

Op 27 maart werd het bier officieel voorgesteld in Gastrobar Hop, de nieuwste culinaire hotspot in Leuven met een hart voor bier en beerpairing. Vanaf die dag wordt Luvanium Hopschieter geschonken in de volgende horecagelegenheden: Belge, The Capital, De Fiere Margriet, Gastrobar Hop, L-Café, De Leivese Ton, M-Café, De Metafoor, De Reynaert, De Picasso en Buurthuis Korbeek-Lo. Daarnaast zal het bier permanent te koop zijn in 33cl bij de volgende winkelpunten: Abs Drinks, Baets, Belgian Beer shop, J&J Drinks, Bier-en Wijnhuis, Leuven Leisure, Pelgrims, Prik&Tik Leuven en Prik&Tik Kampenhout. De komende weken zal deze distributie verder uitgebreid worden. Luvanium Hopschieter kan je ook komen proeven tijdens Food & Hops op 21 en 22 april in het Comeniusgebouw.

Unieke smaken komen weer tot leven

Eeuwenlang reeds speelt bier een belangrijke rol in Leuven waar tal van soorten met succes werden gebrouwen. Luvanium koestert deze traditie en inspireert zich op de oude brouwersboeken en geschriften om vergeten Leuvense bieren en hun typische smaken opnieuw tot leven te brengen. Het gamma bestaat nu uit Luvanium Blond, Luvanium Tripel en Luvanium Hopschieter.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans