LUBBEEK: Staatssecretaris Francken blijft onder vuur liggen ondanks excuses

Staatssecretaris Theo Francken blijft onder vuur liggen, ondanks excuses van zijn kant in het parlement. Na het relletje over zijn aanwezigheid op de viering van Bob Maes voor diens 90ste verjaardag is Francken kop van jut voor enkele oude e-mails die zijn opgedoken. sp.a, PS en PVDA en cdH eisten het ontslag van Francken (N-VA) maar zover komt het niet. Enkel PS weigerde de excuses van Francken te aanvaarden.

Theo Francken beleeft moeilijke tijden. Deze week kreeg hij het linkse kamp over zich heen nadat de kersverse staatssecretaris aanwezig was geweest op een viering voor Bob Maes, de oprichter van het VMO. Maes wordt gelinkt aan collaboratie tijdens WOII, maar werd later wel senator voor de toenmalige Volksunie. Francken deed het incident af als onbenullig, maar er ontstond wel een relletje bij de opening van het parlementair jaar. PVDA, sp.a, Ecolo, PS, FDF en cdH eisten het ontslag van staatssecretaris Francken maar zover kwam het niet. De rust keerde weer toen premier Michel uiteindelijk het woord kon nemen, maar een dag later was de storm rond Francken nog niet geweken. Integendeel, want cdH kwam nu op de proppen met enkele oude e-mails uit 2007 waarin Theo Francken zich volgens de partij onder meer schuldig zou maken homofobe uitspraken. Uit de omstreden e-mails zou moeten blijken dat Francken ooit schreef ‘verklikking=de kogel of een nachtje alleen op de kamer met Christian Dutoit. Dutoit is de man die aan het roer staat bij het blad Meervoud en Homoseksueel. In de mails zou ook sprake zijn van VNV, het Vlaams Nationaal Verbond dat tijdens WOII collaboreerde met de Duitse bezetter. In de hedendaagse context zou VNV echter verwijzen naar de Vlaams nationalistische vrienden.

Onkelinx (PS) riep luidkeels om het ontslag van Theo Francken en cdH herhaalde die eis naar aanleiding van de e-mails. Francken zelf ontkent het bestaan van de e-mails echter niet en geeft toe dat de naamkeuze van VNV (Vlaams nationalistische vrienden) getuigt van slechte smaak. Aanvullend liet Theo Francken optekenen dat er sprake is van een ‘ironische toon’. Onvoldoende voor cdH en FDF. Die laatste partij meent dat ‘je geen mensen van dat allooi kan hebben op de hoogste positie van het land’. cdH gaat nog een stapje verder en vindt dat Theo Francken zelfs geen uitleg meer moet komen geven in het parlement maar wel in de rechtbank. “Extreemrechtse bijeenkomsten organiseren is strafbaar. Homofobe uitspraken in e-mails zijn strafbaar”, klinkt het. De partij gaat zelfs zo ver om te stellen dat elke minuut die voorbij gaat met Francken aan boord in de nieuwe regering een minuut van medeplichtigheid is voor de partijen in de regering. Ongetwijfeld een brug te ver. Toch lijkt Theo Francken voorlopig niet te ontkomen aan het oog van de storm dat vooral vanuit Franstalige kant op de voormalige burgemeester van Lubbeek is gericht. Voorlopig is er echter helemaal geen sprake van een eventueel ontslag, zeker niet nadat Francken zijn excuses aanbood. Enkel PS weigerde die excuses te aanvaarden.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel