Louis Tobback (sp.a): “Een trio is niet gezond” #VERKIEZINGEN2018

Bart Mertens
2 jaar geleden
door Bart Mertens

Leuven staat één jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen. Leuven Actueel ging op de spreekwoordelijke koffie bij afscheidnemend burgemeester Louis Tobback (sp.a) die vooruit blikt naar 14 oktober 2018.

Meyboomplanting 2017 10Op 14 oktober 2018 is het D-day in Leuven. Hoe kijk je naar de komende gemeenteraadsverkiezingen?

Louis Tobback: “Ik kijk met grote belangstelling naar de gemeenteraadsverkiezingen. Bij sp.a is er inderdaad een aflossing van de wacht. Mohamed Ridouani is mijn opvolger als lijsttrekker voor sp.a in Leuven. We gaan met een verjongde ploeg de strijd aan. Bruno (Tobback, nvdr) is een veertiger, Bieke (Verlinden, nvdr) en Mo zijn dertigers en ook vele anderen op de lijst zijn jonge politici die ondanks hun leeftijd toch al heel wat ervaringen hebben opgedaan. Denise Vandevoort is de ‘ancienne’ van het gezelschap. Zelf word ik lijstduwer. Wat ik niet meer ga doen, is achter de schermen nog aan de touwtjes trekken. Dat zou kiezersbedrog zijn…Het is nu aan de politieke jeugd om het waar te maken.”

De voorbije vier verkiezingen was je met voorsprong het stemmenkanon van Leuven. Wat verwacht je voor sp.a?

“Als het juist is dat mensen stemmen in functie van geloofwaardigheid dan is wat wij met CD&V de 24 jaar lang hebben gerealiseerd de waarborg voor morgen. Ik hoor politieke tegenstanders roepen dat Leuven snakt naar verandering. Wel, ik hoor dat niet. Leuven is een veilige stad met lage belastingen en de schuld werd afgebouwd. Krijgt de Leuvenaar meer van hetzelfde? Inhoudelijk wel maar de stijl zal helemaal anders zijn. In zekere zin zijn Mo, Bieke en Bruno ‘softer’. Ze hebben een meer ecologische benadering. Wellicht vindt de jongere generatie mij niet modern genoeg. Waarschijnlijk hebben ze gelijk. Na 24 jaar Louis Tobback is het tijd voor een nieuwe aanpak met frisse ideeën.”

Stadhuis-LeuvenBlijft sp.a de grootste partij na de verkiezingen?

“Ik meen van wel. Ik zou het als een persoonlijke nederlaag beschouwen als sp.a niet langer de grootste politieke familie van Leuven zou zijn… Ik zou het echt erg vinden als mijn passage van 24 jaar beschouwd zou worden als een intermezzo om daarna terug over te gaan tot de gewone sleur. Mijn opvolging moet mijn laatste geslaagde missie worden in de actieve politiek.”

Je merkte eerder al op dat het wel eens een vuile campagne zou kunnen worden. Blijf je bij die stelling?

“Ja, het gaat een smerige campagne worden in de aanloop naar de verkiezingen. N-VA stelde bijvoorbeeld dat de stad Leuven tien miljoen euro tekort had terwijl er net een overschot was. Met dergelijke stellingen win je geen prijzen in de gemeentepolitiek. Men slaat er met de klak naar om ‘stemming’ te maken. Puur fake news! Ik vrees dat de aard van de campagne wel eens wonden zou kunnen slaan met gevolgen voor de coalitievorming.”

Kwatongen beweren wel eens dat de vreemd klinkende naam van Mohamed Ridouani de partij parten zou kunnen spelen. Hoe sta je daar tegenover?

Meyboomplanting 2017 5“Zelfs mensen die het goed menen, spreken me wel eens aan over het zogenaamde risico dat sp.a zou nemen door Mohamed Ridouani naar voor te schuiven als de opvolger van Louis Tobback. Nochtans is Mohamed geboren en getogen in Leuven. Belangrijk is dat hij de drive, het talent en de goesting heeft om Leuven te gaan leiden op een innovatieve manier. Als deze stad –die zichzelf internationaal op de kaart zet- zich stoort aan iemand met een vreemd klinkende naam die op en top Leuvens is dan zijn we achterlijker dan ik had durven vermoeden.”

Groen liet zopas optekenen dat de partij klaar is om Leuven mee te besturen. Zie je Groen kunnen aansluiten bij de coalitie sp.a/CD&V na 2018?

“In 2000 zei Groen ook al dat ze Leuven wilden besturen. Magda Aelvoet zei toen: ‘Met Tobback als moet en zonder als het kan’. Het werd uiteindelijk sp.a/CD&V want we hadden Groen niet nodig om een meerderheid te vormen. Ook in 2006 en 2012 hadden we Groen niet nodig. Wat zal het worden in 2018? De kiezer zal de kaarten schudden. Eerlijk gezegd ben ik voorstander van een coalitie met twee partijen. Een trio is zelfs voor de democratie niet gezond, al zijn er wellicht die het gezellig zouden vinden.”

Het afscheid kom alsmaar dichterbij. Ga je het niet missen?

“Er zijn mensen die me zeggen dat ik nog zou kunnen doorgaan als burgemeester. Qua gezondheid zou dat kunnen maar ik moet eerlijk toegeven dat het vat af is qua nieuwe ideeën. Het heeft niet zoveel gescheeld of ik was al eerder gestopt. Zowel in 2006 als in 2012 had ik een opvolger in gedachten maar die mensen gingen de uitdaging niet aan omwille van uiteenlopende redenen. Mohamed was nog niet klaar in 2012 dus heb ik er nog zes jaar bij gedaan. Nu is Mohamed wel klaar. Het leven zal anders zijn…Om te beginnen, zal ik moeten leren om eigenhandig op het internet te geraken. Een hobby? Ik ben van plan om me te verdiepen in wiskunde. Ik heb altijd gezegd dat het aan de leraars lag dat ik niet goed was in wiskunde. Ik vrees dat ik uiteindelijk tot de vaststelling ga komen dat het niet aan de leraars lag…”

cartoonSlotvraag. Heb je spijt van bepaalde politieke beslissingen die je hebt genomen als burgemeester?

“Spijt? Neen, sp.a heeft samen met CD&V een transformatie teweeg gebracht in Leuven. Oud-studenten die nog eens naar Leuven komen, herkennen hun stad niet meer. Op de Toverberg na hebben we al die realisaties kunnen doorvoeren zonder de open ruimte aan te tasten. Dat is dan mijn ecologische voetafdruk voor onze stad. Het enge wat ik betreur, is het Rector De Somerplein. We hadden voor een ander ontwerp moeten gaan maar het zal beteren want het plein krijgt een groenere inkleding. Chirurgen begraven hun mislukkingen, architecten zetten er klimop tegen. En over architectuur gesproken…het lijkt erop dat ik het nog zal mogen meemaken dat de Gele Olifant op de Hertogensite tegen de grond gaat. Als die lelijkaard is gesneuveld dan kan ik me met een gerust gemoed gaan toeleggen op de wondere wereld van de wiskunde.”

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens