Vier vergeten online dreigingen: ben jij voorbereid op het onverwachte?

23 februari 2024 | 09u05 | Gepost door redactie
Cybercriminaliteit
Sinds de coronacrisis zijn we massaal vanuit huis gaan werken. Daarbij maken we gebruik van vaak onvoldoende beveiligde computers. Cybercriminelen hebben daar snel lucht van gekregen en bestoken ons in toenemende mate met cyberaanvallen en online oplichting. Inmiddels is het aantal online dreigingen verzesvoudigd en niemand wordt gespaard. Het is dus belangrijker dan ooit om jezelf te weren tegen online dreigingen, ook als je ze niet verwacht.

Online dreigingen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je hoeft maar een verkeerde link aan te klikken en je hele computer is geïnfecteerd met malware. Cybercriminelen proberen je op allerlei manieren te beroven van je geld en gegevens. Het idee dat alleen grote bedrijven geraakt worden, is al lang achterhaald. Binnen alle lagen van de samenleving kan men slachtoffer worden van deze online dreigingen:

Winkelfraude

Steeds meer mensen winkelen online. Toch blijft het telkens weer de vraag of en wanneer je bestelling geleverd wordt. Tegenwoordig heb je niet zo veel technische kennis meer nodig om een professioneel ogende webshop in elkaar te knutselen. Nepwebwinkels schieten als paddenstoelen uit de grond. En op het moment dat klanten argwaan krijgen, zijn ze net zo snel weer offline.

Aanvallen op IoT-apparaten

Heb je een slimme speaker in huis of een slim alarmsysteem? Dan is het oppassen geblazen. Dergelijke slimme apparaten zijn doorgaans niet of onvoldoende beveiligd tegen hackers. Zo kan een hacker je hele alarmsysteem uitschakelen of persoonlijke gesprekken afluisteren, zonder dat je er erg in hebt. En dat gebeurt vaker dan je denkt. Alleen al in het eerste half jaar van 2021 werden ruim 1,5 miljard IoT-apparaten gehackt.

Spyware

Spyware is schadelijke software, waarmee cybercriminelen je vanaf een afstand kunnen volgen. Voorbeelden van spyware zijn keyloggers en infostealers. Met keyloggers kunnen criminelen zien welke toetsen je aanslaat. En met infostealers kunnen ze rechtstreeks informatie ophalen die je in online formulieren invult.

Drive-By Downloads

Voor deze online dreiging is het niet eens nodig dat de slachtoffers iets aanklikken. Een enkel bezoek aan een geïnfecteerde website is al voldoende om schadelijke software en bestanden op je apparaat te installeren. Criminelen focussen zich op apps, browsers en systemen die niet geüpdatet zijn om de schadelijke scripts te verspreiden.

Veilig online

In sommige gevallen zie je de gevolgen van een online dreiging meteen terug. In veel andere gevallen kom je er pas achter als het te laat is. Wil je het risico om slachtoffer te worden zo veel mogelijk indammen, dan neem je in elk geval de volgende maatregelen:

VPN

Met een VPN voeg je een extra beschermlaag toe aan al je internetverkeer. Vooral wanneer je via openbare netwerken wil internetten, is een VPN onmisbaar. Ook IoT-apparaten zouden standaard voorzien moeten zijn van een VPN. De efficiëntste manier om dat voor elkaar te krijgen, is door een VPN op je router te installeren. De VPN zorgt voor encryptie van je gegevens. En het schermt je eigen IP-adres - te vinden door op ‘mijn IP-adres’ te zoeken - af.

Onderzoek

Ontvang je een bericht met een link of bijlage? Of sta je op het punt om iets online te bestellen? Onderzoek dan eerst of de verzender of verkoper ook daadwerkelijk te vertrouwen is. Controleer het e-mailadres, lees beoordelingen en zoek naar contactgegevens op de website. Neem bij twijfel altijd contact op via het officiële telefoonnummer.

Wachtwoorden

Bescherm alle apparaten, apps en accounts met een sterk en uniek wachtwoord. Wijzig het wachtwoord eens in de zoveel tijd. Nog beter is het om tweefactorauthenticatie in te zetten. Je moet je dan op een extra manier identificeren om toegang te krijgen tot het account.