Tips om langer thuis te wonen

3 januari 2024 | 15u07 | Gepost door redactie
traplift

Je eigen woning, dat is waar je je écht thuis voelt. Je wil waarschijnlijk, ook als het wat lastiger wordt, zo lang mogelijk thuis blijven wonen. In dit artikel delen we daarom tips voor inwoners uit de regio's Leuven en Hageland voor wie het steeds lastiger wordt om zelfstandig thuis te blijven wonen.

Aanpassingen in huis

Ben je wat minder mobiel, dan zijn er waarschijnlijk aanpassingen in je huis nodig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een traplift. Zeker wanneer je bang bent om te vallen of als je al eens aan je heupen bent geopereerd, kan het installeren van een traplift in huis een uitkomst zijn. Zo kan je weer zonder problemen op de andere verdieping geraken.

Ook als er een bocht in je trap zit, is een traplift overigens vaak in te passen. Voor haast iedere trap is maatwerk mogelijk. Zeker het overwegen waard dus, wanneer je met veel moeite of minder zelfvertrouwen dagelijks de trap op- en afloopt.

Andere aanpassingen in huis zijn bijvoorbeeld steunen in de douchecabine en wc. Zo kan je altijd zonder problemen opstaan en bij flauwte even steun vinden. Ook het verwijderen van drempels in de woning en het kopen van een sta-op-stoel zijn aanpassingen die ouderen kunnen helpen om langer zelfstandig te blijven wonen.

Hulpmiddelen in het huishouden

Het huis schoon en netjes houden, kan een hele opgave zijn, zeker als je fysiek minder fit bent. Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van apparaten die je hierbij kunnen ontzorgen, zogeheten ‘domotica’. Dit zijn elektrische apparaten die het zware werk voor je doen, zoals een robotstofzuiger of -dweil. Ook slimme thermostaten die je maar eenmalig hoeft in te stellen, nemen zorg uit handen.

Hulp accepteren

Waarschijnlijk zijn er meerdere mensen uit je omgeving die je graag af en toe een handje helpen. Denk aan kinderen, vrienden, maar ook buren of kennissen. Vraag bijvoorbeeld of ze je een keertje kunnen helpen met het huis afstoffen, de wc schoonmaken, boodschappen doen of voor je koken.

Het kan soms lastig zijn om hulp te vragen of te accepteren, maar dit kan erg helpen bij je verdere zelfstandigheid. Voor een ander is het vaak maar een kleine moeite, terwijl het voor jou een groot verschil kan maken.

Maaltijdservices

Heb je moeite met lang staan of vind je koken spannend? Naast hulp vragen van iemand uit je omgeving, kan je dan ook gebruikmaken van een maaltijdservice. Bij verschillende organisaties kan je terecht om een maaltijd te bestellen. Deze wordt dan vaak klaargemaakt of zelfs warm bij je thuisbezorgd.

Zelfstandig blijven wonen

Hoewel sommige dingen wat lastiger zijn, heeft zelfstandig thuis blijven wonen in Leuven of het Hageland voor velen de voorkeur. Zo behoud je je privacy en eigen leefruimte. Met een beetje hulp van handige apparaten en behulpzame mensen in je omgeving maak je het jezelf wat makkelijker!