Op zoek naar een droomhuis in de omgeving van Leuven

22 december 2023 | 13u56 | Gepost door redactie
Wonen
Toe aan een volgende stap op de huizenmarkt rond Leuven? Wil je groter wonen, of bijvoorbeeld terug naar de plek waar je oorspronkelijk vandaan komt? Wat je plannen ook zijn, een dergelijke grote aankoop begint bij het bepalen van je budget. Bereken de kosten van de hypothecaire lening, die nodig is om de aankoop van jouw droomwoning in of rondom Leuven te kunnen bekostigen. Het berekenen van deze kosten doe je tegenwoordig eenvoudig online. Er zijn verschillende websites die tools bieden die je een inschatting geven. Sluiten de verwachte kosten aan op je huidige inkomen en beschikbaar eigen vermogen? In dat geval is een gesprek met een financieel adviseur een logische volgende stap. 
Meer om rekening mee te houden dan de kosten van je lening 
Bij de aankoop van een woning komen meer kosten kijken dan enkel die van een hypothecaire lening. Denk bijvoorbeeld ook aan de registratierechten - ook wel verkooprechten genoemd - die je betaalt. Deze kosten maken geen deel uit van de aankoopprijs van een woning. Het maakt dat je deze kosten uit eigen zak betaalt bij de aankoop van een volgend huis. Afhankelijk van het gewest waar je een woning koopt, kunnen deze registratierechten verschillen. 

Voor Leuven geldt dat het percentage van deze verkooprechten op 3 procent ligt bij een eerste gezinswoning. Beloof je de woning grondig te renoveren om deze energiezuiniger te maken? In dat geval daalt dit percentage tot 1 procent. Bij een tweede woning stijgt het percentage fors, tot 12 procent. 

Advies over voorwaarden van hypothecaire leningen 
Waar een online tool een goede indicatie geeft van de kosten van een hypothecaire lening, wordt de daadwerkelijke berekening door een financieel adviseur gedaan. Deze financieel adviseur vertelt je daarbij meer over de voorwaarden waarmee de verschillende hypotheekverstrekkers werken. Er kunnen grote verschillen zitten in deze voorwaarden. Het is iets om rekening mee te houden, wanneer je bijvoorbeeld verwacht in de komende tien tot twintig jaar nog eens te verhuizen. 

Kan je de hypotheek meeverhuizen? Een ander aspect is de mogelijkheid om de hypotheek versneld af te lossen. Vaak betaal je een boete om de door een kredietverstrekker misgelopen rente te compenseren. De hoogte van deze boete kan per partij verschillen. Verwacht je een financiële meevaller in de komende jaren? In dat geval is dit iets om rekening mee te houden. De financieel adviseur vertelt je hier meer over.