Meer zonnepanelen op daken door energiecrisis

30 oktober 2023 | 12u50 | Gepost door redactie
Zonnepanelen
Vanwege de stijgende gasprijzen als gevolg van de situatie in Oekraïne zien we in Nederland een opvallende toename van zonnepanelen op daken. Veel huishoudens en kleine bedrijven stappen over op zonne-energie als een duurzamer en voordeliger alternatief. Deze trend heeft geresulteerd in een meer dan 50 procent toename van de opwekking van zonne-energie ten opzichte van vorig jaar. We gebruiken deze energie voor onze verlichting, verwarming en zelfs voor wasmachines. Hoewel we op deze manier duurzamer zijn, moeten we ook op een duurzame manier onze wasmachine reinigen, verlichting gebruiken (LED panelen) en andere maatregelen treffen. In dit artikel bespreken we de invloed van de energiecrisis op de groei van zonnepanelen in Nederland, de huidige situatie en de mogelijke uitdagingen voor de sector.

Snelle groei van zonnepanelen in Nederland

Door de energiecrisis, veroorzaakt door de hoge gasprijzen door de oorlog in Oekraïne, zijn Nederlanders op zoek gegaan naar andere manieren om energie op te wekken. Het gevolg? Er zijn veel meer zonnepanelen op Nederlandse daken te vinden. Volgens gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is de opwekking van zonne-energie met meer dan de helft gestegen in vergelijking met vorig jaar. Dit enthousiasme voor zonne-energie is geen nieuw fenomeen, want sinds 2019 is de hoeveelheid elektriciteit die uit zonne-energie wordt gehaald, meer dan verdrievoudigd.

Nederland leidend in Europa

Nederland loopt voorop in Europa als het om zonne-energie gaat. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hebben nu meer dan 2 miljoen huishoudens zonnepanelen op hun daken. Dit maakt Nederland een inspirerend voorbeeld voor andere Europese landen die ook willen overstappen naar schone, hernieuwbare energiebronnen.

Wat zijn de uitdagingen in de sector?

Hoewel er de laatste tijd veel meer zonnepanelen zijn geplaatst, zijn er nu wat problemen die de groei kunnen tegenhouden. Het tv-programma Nieuwsuur heeft gemeld dat er minder aanvragen zijn voor zonnepanelen sinds de zomer. Dit kan komen doordat de prijs van energie lager is geworden, waardoor mensen minder snel overstappen op zonne-energie. Daarnaast denkt de Tweede Kamer eraan om de salderingsregeling af te schaffen. Die regeling zorgt ervoor dat huishoudens geld terugkrijgen voor de zonne-energie die ze niet gebruiken.

Wat is de toekomst van zonne-energie?

Ondanks de problemen denkt de RVO dat zonne-energie in Nederland blijft groeien tot 2025. Het doel is om bijna 31 gigawattpiek aan zonnepanelen te hebben, wat veel meer is dan de 19 gigawattpiek van vorig jaar. Wat interessant is, is dat de RVO zegt dat we al 8 procent van alle daken en parkeerplaatsen kunnen gebruiken voor zonnepanelen, zonder grote veranderingen. Dat is net zoveel als 13 gigawattpiek aan zonne-energie. Dit laat zien dat zonne-energie echt veel potentie heeft om op een duurzame manier elektriciteit in Nederland op te wekken.