Het effect van het weer op je woning: wat kun je er tegen doen?

8 April 2024 | 12u57 | Gepost door redactie
Regen

Het weer is je grootste vriend, maar vaak ook je grootste vijand. De ene dag geniet je van de warme zon en de andere dag sta je middenin een hoosbui. Het weer heeft niet alleen een grote invloed op jou. Ook je woning krijgt het soms zwaar te verduren. Een hevige storm, maar ook dagen zonder regen kunnen flink wat schade aanrichten. Wil jij weten hoe je je woning goed beschermt tegen invloeden van het weer? Lees dan snel verder!

Rondom je woning

Buiten, in de achtertuin, heeft het weer natuurlijk de meeste invloed. Vooral extreme regenval en eventuele overstromingen kunnen je tuin flink aantasten. Water gaat onder je tegels zitten als je hier geen rekening mee houdt. Gebruik tegelprofielen om je tegels mooi af te werken en vooral goed te beschermen. Daartegenover staan droogte en hitte. Die tasten vooral je beplanting aan. Geef je planten alleen ‘s ochtends vroeg of laat in de avond water zodat de zon ze niet verbrandt. Gebruik mulch en bedek de bodem met tuinresten. Zo houd je voldoende vocht vast.

Binnenin de woning

Binnenin je woning ga je vooral waterschade tegen. Wist je dat dit vaker voorkomt dan je denkt? Een lek zit in een klein hoekje en valt vaak niet eens op. Ga daarom je hele huis goed na. Kijk naar het plafond, maar vergeet ook de vloer en de muren niet. Dicht een lek en werk het af met aluminium plinten van Storax voor extra bescherming en een mooie uitstraling. Zorg ook voor goede ventilatie. Zo ga je op vochtige dagen schimmelvorming tegen. Dit is erg belangrijk voor een gezonde omgeving.

Bovenop het dak

Waar het weer ook wat schade kan aanrichten, is het dak. Bescherm dat ten eerste tegen storm, hagel en ander intens weer. Gebruik vooral stevig materiaal dat goed bestand is tegen zware weersomstandigheden. Vergeet dit niet eens in de zoveel tijd na te gaan. Zo weet je zeker dat het nog goed ligt en niet snel loslaat. Isoleer het dak en de rest van je woning en bescherm het tegen de zon. Zo reguleer je effectief de temperatuur in de woning en wordt dit niet te heet. Overweeg zonnepanelen die zorgen voor schaduw, maar ook energie opwekken.

Zoals je ziet, heeft het weer een grote invloed op je woning. Je kunt zelf gelukkig een hoop doen tegen de schade die het aanricht. Bescherm je tuin tegen overstroming, maar houd ook eventueel de droogte in je achterhoofd. Let binnenin je woning vooral op vocht en ga schimmelvorming tegen. Houd tot slot het dak in de gaten en zorg voor stevig materiaal. Zo laat je het weer jouw huis niet pakken!