Drie gewoontes die je gelukkiger kunnen maken

24 mei 2024 | 11u23 | Gepost door redactie
Liefde

Mensen zijn gelukszoekers. We zijn ons hele leven op zoek naar een gelukkig gevoel. In het moderne leven, waar we te maken krijgen met stressvolle situaties en harde deadlines, voelt zelfzorg soms als een optionele extra. Juist nu is het cruciaal om gewoontes te cultiveren die ons helpen om ons geluk te vergroten. In veel gevallen is het makkelijker gezegd dan gedaan. Toch gaan we je in dit artikel drie tips geven die je kan toepassen om een gelukkiger leven te leiden.

Accepteer jezelf zoals je bent

Zelfacceptatie is voor de één voor de hand liggend, terwijl het voor de ander een flinke uitdaging is. Het kan erg moeilijk zijn om te beseffen dat bepaald gedrag slecht is. Dit vergt zelfreflectie en soms een vervelende confrontatie. Toch is het nodig om dit te doen, want het is oké om niet perfect te zijn. Mensen hebben nu eenmaal hun valkuilen en dat is niet erg. Het gaat erom hoe je ermee omgaat. Je kunt je er enorm tegen verzetten, maar dat lost vaak niet veel op. Het is de kunst om het eerst te accepteren. Te aanvaarden dat het nu eenmaal zo is. Wanneer je dat hebt gedaan, kan je er op een gezonde manier aan gaan werken. Zo kan je jezelf accepteren, maar ook veranderingen aangaan als dat nodig is.

Investeer voldoende tijd in jezelf

Laten we het hebben over investeren in jezelf. Dit kan je op veel manieren interpreteren. Investeringen komen niet alleen in de vorm van geld, maar ook in tijd en energie. Misschien voel je je onzeker, omdat je wat overgewicht hebt. Dan is het proces van afvallen aangaan een investering. Het kost moeite, tijd en misschien zelfs wel geld. Maar het is allemaal energie die je in jezelf stopt. Dit principe kan je eigenlijk op allerlei situaties toepassen. Denk bijvoorbeeld aan het leren van een nieuwe skill, mediteren, leren journalen, sporten, enzovoort.

Ga journalen

Last but not least, laten we praten over journalen. Nu denk je misschien: "Journalen? Is dat niet iets wat tieners doen om hun diepste geheimen te delen?" Het ligt wel iets genuanceerder dan dat. Journalen is niet alleen voor tieners met een stormachtige innerlijke wereld; het is ook een geweldige gewoonte voor volwassenen die hun gedachten willen ordenen en hun gevoelens willen uiten. Pak een mooi notitieboekje en een pen, en begin met het opschrijven van je gedachten, gevoelens en dankbaarheid. Het is als een gratis therapie-sessie. Het kan best zijn dat het niet zo comfortabel voelt om meteen al je gevoelens en gedachtes op papier te zetten. Je kan het eerst ook wat kleiner aanpakken, om wat comfortabeler te worden met het idee. Schrijf bijvoorbeeld eerst andere persoonlijke dingen op. Zoals spicy details over je intieme leven. Misschien heb je bijvoorbeeld wel net een nieuwe vibrator aangeschaft. Voor een dagboekje is het nooit tmi. Dit is een prima onderwerp om over te schrijven! Net als je hoogte- en laagtepunten die je bijvoorbeeld hebt bereikt bij de nieuwe hobby die je aan het leren bent, enzovoort.