Dit is het belang van een goede nachtrust voor je gezondheid

21 mei 2024 | 10u58 | Gepost door redactie
Massage

Wel eens last van een slechte nachtrust? Dan ben je waarschijnlijk wel bekend met het vermoeide, slome gevoel de volgende dag. Vooral als je slaapritme voor langere tijd verstoord is, kan je hier last van hebben. Goed slapen kan er juist voor zorgen dat je verkwikt wakker wordt. In dit artikel vertellen we Hagelanders daarom meer over de invloed van slaap op hun gezondheid.

Herstel van het lichaam

Tijdens de slaap neemt ons lichaam de tijd om te herstellen. Terwijl je slaapt, worden je cellen gerepareerd, spieren opgebouwd en weefsels vernieuwd. Gebrek aan slaap kan dus leiden tot een verminderd herstel van je lichaam, wat weer kan zorgen voor fysieke klachten.

Een sterker immuunsysteem

Een gebrek aan slaap kan leiden tot een verzwakt immuunsysteem, waardoor je vatbaarder wordt voor verkoudheid, griep en andere ziekten. Dit is vooral een risico voor mensen met een al wat minder sterk immuunsysteem, zoals kinderen en ouderen.

Tijdens de slaap produceert ons lichaam namelijk zogeheten cytokines: eiwitten die vechten tegen infecties en ontstekingen. Een goede nachtrust is dus essentieel voor het voorkomen van ziektes.

Gezonde hersenen 

Tijdens de slaap slaat ons brein herinneringen op en verwerkt het onze emoties. Voldoende slaap helpt daarom met het behoud van herinneringen en vermindert de kans op mentale achteruitgang, stemmingsstoornissen en aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer.

Een beter metabolisme

Slaap speelt ook een belangrijke rol in ons metabolisme. Gebrek aan slaap kan ervoor zorgen dat je meer honger hebt en minder snel vol zit. Het is daardoor vaak moeilijker om op gewicht te blijven of af te vallen als je slecht slaapt.

Voldoende slaap draagt echter bij aan een gezonder metabolisme, waardoor je langer vol blijft en minder snel naar een onnodige snack grijpt. Ook zorgt het ervoor dat je makkelijker op een gezond gewicht blijft.

Goed in je vel

Een goede nachtrust is essentieel voor een goede mentale gezondheid. Gebrek aan slaap kan leiden tot stemmingsstoornissen zoals depressie en angst. Een gezond slaapritme zorgt er echter voor dat je beter in je vel zit en je makkelijker kan concentreren.

Een goede nachtrust? Zo krijg je het voor elkaar

Heb je regelmatig een onrustige nacht en weet je niet waar het door komt? Zorg dan altijd dat je een uur voor het slapengaan geen beeldscherm meer bekijkt. Het blauwe licht zorgt er namelijk voor dat je je minder snel moe voelt.

Ook is het belangrijk om te zorgen voor een goede, hygiënische slaapplek. Zijn je matras, dekbed of kussens verouderd? Dan slaap je hierdoor waarschijnlijk slechter. De levensduur van een matras en dekbed zijn zo’n 8 tot 10 jaar en een kussen kan je beter elke 2 tot 3 jaar vervangen.

Slaap beter, leef beter

Een verstoord slaapritme kan dus een negatieve impact hebben op je leven. Door ervoor te zorgen dat je een comfortabele slaapplek hebt en niet tot laat achter een beeldscherm zit, kan je ervoor zorgen dat je beter slaapt.