De meest geschikte dakisolatie

13 november 2023 | 09u10 | Gepost door redactie
Dakisolatie
Met de juiste dakisolatie kan je geld besparen op je energiekosten en een gezellig huis creëren. Een warm huis is nu eenmaal comfortabel. Toch zijn er verschillende manieren waarop je je huis goed kan isoleren. Laten we eens kijken naar verschillende soorten isolatiematerialen voor daken, zoals minerale wol, PUR-schuim, PIR-schuim, TAUfoam en Foamglas. Wat werkt goed en waar moet je op letten bij elk type?

Minerale wol

Minerale wol - denk aan glaswol en steenwol - wordt vaak gebruikt voor isolatie. Deze materialen zijn gemaakt van gesponnen draden van gesmolten glas of steen. Het heeft veel voordelen. Allereerst is het niet brandbaar. Dit is natuurlijk fijn voor de veiligheid van je woning. Het grootste voordeel is dat deze materialen je huis lekker warm houden, omdat er minder warmte ontsnapt. Minerale wol is geschikt voor allerlei soorten isolatie. Je kan het gebruiken van muren tot zolders. Dit materiaal is weer goed om vocht en schimmelproblemen te voorkomen. Het dempt ook geluid. Daarnaast is het vriendelijk voor het milieu en relatief goedkoop. Het is namelijk volledig recycleerbaar. Het enige nadeel is dat het bij aanraking of inademing irritatie kan veroorzaken. Draag dus altijd beschermende kleding en een masker tijdens de installatie. Het is beter om dakwerken Kortrijk door een professional uit te laten voeren.

PUR en PIR

Polyurethaan (PUR) en polyisocyanuraat (PIR) schuim isoleren gewoon uitermate goed. Deze materialen worden vaak gebruikt om vloeren, muren en daken goed te isoleren. Een groot voordeel is dat ze zelfs met een dunne laag uitstekende thermische isolatie bieden. Dit is ideaal als je weinig ruimte hebt. Ze zijn bruikbaar voor soortgelijke toepassingen en komen meestal in de vorm van harde isolatieplaten. Het enige nadeel is dat de productie van PUR en PIR schuim niet erg milieuvriendelijk is vanwege de grondstoffen en chemicaliën die nodig zijn tijdens het productieproces.

TAUfoam

TAUfoam - een hard schuim gemaakt van polyisocyanuraat - wordt voornamelijk gebruikt voor de isolatie van daken. Het is zeer brandwerend, kan zware lasten dragen en is makkelijk te installeren. Bovendien kan je het goed combineren met verschillende afdichtingssystemen. TAUfoam werkt vooral goed voor platte daken en het is een van de beste manieren om je huis energiezuiniger en comfortabeler te maken.

Foamglas

Foamglas is een duurzaam isolatiemateriaal dat gemaakt is van glas met een gesloten celstructuur. De voordelen? Het houdt warmte uitstekend vast en is volledig waterdicht. Hierdoor is het bestand tegen rot en ongedierte. Bovendien blijft het stevig en verandert het niet van vorm, waardoor het geen koude plekken creëert waar warmte kan ontsnappen.

Daarnaast vormt foamglas geen gevaar bij brand omdat het niet brandbaar is en geen schadelijke rook of giftige gassen produceert. Ook is het milieuvriendelijk omdat het grotendeels van gerecycleerd glas is gemaakt en geproduceerd wordt met behulp van groene energiebronnen. Er zijn dus verschillende soorten isolatiemateriaal. Kijk even wat bij jouw project past en maak de juiste keuze.