De groeiende duurzaamheid van de printindustrie

22 augustus 2024 | 11u37 | Gepost door redactie
Groene aarde

De afgelopen jaren heeft de printindustrie veel gedaan om duurzamer te worden. Duurzaamheid is natuurlijk een belangrijk en actueel onderwerp, en veel bedrijven en industrieën timmeren hard aan de weg om terrein te winnen op dit gebied. Er wordt steeds meer nagedacht over opties omtrent circulaire economie, maar ook over inktproducten die meer rekening houden met het milieu. De ontwikkelingen rond soja inkt zijn nog vrij onbekend maar toch veelbelovend om duurzamer met inkt om te gaan en het bovendien goedkoper te kunnen produceren op lange termijn. Het lijkt erop dat soja inkt nog een grote toekomst te wachten staat.

Duurzame inkt van sojabonen

Aangezien veel bedrijven meedoen aan zogenaamde ‘pledges’ om klimaatvriendelijker te worden, kunnen ze niet langer stil zitten op dit gebied. Daarom zijn er veel innovaties op vlak van inkt bijvoorbeeld. In een geheel nieuwe afslag zijn bedrijven aan de slag gegaan met HP-cartridges die op basis van bijvoorbeeld soja zijn gemaakt. Soja komt van de sojaboon en heeft een grote rol in traditionele diëten en wordt teruggevonden in lekkernijen zoals tofu. Echter blijkt deze kleine boon veel meer te kunnen, en wordt ze nu ook gebruikt voor printerinkt. Het is klimaatvriendelijker, maar kan ook gebruikt worden om zeer precieze kleuren te krijgen. Het huidige nadeel is dat het niet zo snel droogt als andere inkten. De historie van soja inkt gaat terug naar de jaren 70 van de vorige eeuw, toen de Amerikaanse krantenvereniging op zoek ging naar inkt zonder petroleum. In 1987 werd het voor het eerst gebruikt in een echte krant, 'The Gazette’, die nog steeds bestaat in Iowa.

De productie van soja inkt

Om soja inkt te maken, worden de bonen gemixt met pigment, wat wax en een hoeveelheid hars. Door dit proces is de inkt echter niet volledig oplosbaar omdat het pigment niet zomaar vergaat. Wel vergaat het een stuk sneller dan bij traditionele inkt. Hoe beter de kwaliteit van de sojaboon, hoe minder pigment er hoeft te worden gebruikt. Dit maakt het dus niet alleen beter voor de planeet, maar het vermindert ook de kosten omdat het pigment duurder is dan de sojaboon zelf. Uit sommige onderzoeken blijkt dat printers minder inkt per print nodig hebben dan bij traditionele inkt. Het verschil lijkt neer te komen op zo’n 15 procent efficiëntie met soja inkt. Steeds meer kranten gebruiken het daarom ook, want naast dat het goede kleuren geeft, wordt het beeld zowel scherper als duidelijker. Naast kranten wordt het ook steeds populairder voor labelmakers.