Collageen pillen of poeders: wat is beter?

8 december 2023 | 09u08 | Gepost door redactie
Collageen
Als het gaat om collageen supplementen heb je veel opties. Collageen peptiden, collageen poeder, collageenbottenbouillon, collageen eiwitpoeder, collageen pillen, gehydrolyseerd collageen en nog veel meer. Deze voedingssupplementen geven je allemaal dezelfde algemene gezondheidsvoordelen, met een paar belangrijke verschillen.

Collageensupplementen kunnen veel meer voor je lichaam doen dan alleen een stralende huid bezorgen. Voordelen van collageen zijn onder andere het verbeteren van de gezondheid van gewrichten en gewrichtspijn, het versterken van het bindweefsel, het verhogen van de elasticiteit van de huid, hydratatie van de huid, gezondheid van de darmen en nog veel meer.

Wat is collageen precies?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam en daarom is het zo belangrijk om de werking ervan te ondersteunen. Het wordt gevormd door ketens van aminozuren, die in wezen bouwstenen zijn. Natuurlijk collageen neemt af naarmate we ouder worden, wat kan leiden tot pijn in onze gewrichten en botten en tot rimpels in onze huid. We kunnen de achteruitgang van de collageenproductie nooit helemaal stoppen, maar we kunnen het wel vertragen en een deel van de schade die het veroorzaakt, herstellen.

Met al deze opties die allemaal hetzelfde beloven te doen, vraag je je misschien af welk supplement je het beste kan nemen. Er zijn twee soorten collageen waar mensen vaak naar vragen. Lees verder om meer te weten te komen over collageen pillen en collageen poeder, en wat beter voor je is.

Waar zijn collageen pillen goed voor?

Collageen pillen hebben meestal de voorkeur van mensen die geen zin hebben om hun collageen ergens in te mengen. Ze kunnen de pillen snel innemen met een glas water en klaar is kees. Collageenpillen zijn gewoon ingekapseld collageenpoeder, zonder extra voordelen naast het poeder.

Een mogelijk nadeel van dit supplement is dat, als je moeite hebt met verteren, het moeilijker kan zijn om een pil af te breken in plaats van puur poeder. Iets anders waar je rekening mee moet houden, is de dosering. Capsules zijn natuurlijk niet zo groot en daarom moet je misschien meer pillen nemen om dezelfde hoeveelheid te krijgen als wanneer je gewoon wat collageenpoeder naar binnen schept.

Afgezien van deze kleine nadelen zijn collageen pillen nog steeds een goede optie en helpen ze je met je aanvullende doelen. Ze bieden dezelfde voordelen als collageenpoeder.

Waar is collageen poeder goed voor?

De poedervorm is het populairste type collageensupplement. Mensen mengen het in hun smoothies of door sap en water. Je kunt collageen van een paar verschillende dieren krijgen: runderen, varkens, kippen en zeedieren. Poedersupplementen lossen op in koude vloeistoffen of warme vloeistoffen. Meestal kiezen mensen voor niet-gearomatiseerde versies, maar er zijn ook gearomatiseerde versies verkrijgbaar als je daar de voorkeur aan geeft.

Dit supplement is goed voor mensen die wat extra tijd hebben om iets te mixen of te mengen om hun collageen te consumeren. Mensen vinden het ook fijn omdat je precies kan bepalen hoeveel collageen je binnenkrijgt als je het supplement neemt.

Het is goed voor het geven van alle voordelen van collageen, zoals het versterken van je gewrichten, haar, botten en nagels, het helpen bij een stralende huid en zelfs het helpen bij spijsvertering en darmproblemen.

Hoe gebruik je collageen pillen?

Collageenpillen zijn de eenvoudigste vorm van het supplement. Je moet de specifieke instructies volgen die bij je supplement zitten, maar in principe neem je gewoon de dosis van de pillen en slik je ze door met een drankje naar keuze. Als je het graag eenvoudig houdt, is dit een goede optie voor jou.

Hoe gebruik je collageen poeder?

Collageenpoeder kan op verschillende manieren worden gebruikt. De meest gebruikte manieren zijn: oplossen in water (warm of koud) of mengen met een smoothie. Sommige mensen bakken zelfs gezonde snacks waaraan collageenpoeder is toegevoegd voor een oppepper.

Collageen lost op in warme of koude vloeistof, dus je kan eindeloos kiezen waaraan je het wil toevoegen. Het hangt er echt vanaf wat voor jou werkt en wat je lekker vindt, maar je kan behoorlijk creatief zijn met je collageen poedersupplement.

Wat zijn de beste collageenpillen en poeders?

De beste collageen supplementen zijn de supplementen die gemaakt zijn met slechts een paar zuivere, natuurlijke ingrediënten. De soorten collageen die verkrijgbaar zijn, zijn allemaal van dierlijke oorsprong, wat betekent dat het extra belangrijk is om te weten waar je product vandaan komt en wat het bevat (het betekent ook dat er geen veganistische opties verkrijgbaar zijn).

Als je het etiket leest, moet je op een paar dingen letten. Als het viscollageen is, moet de vis wild gevangen zijn. En als het rundercollageen is, moet het grasgevoerd zijn. Kijk op zijn minst of je supplementen kan vinden die niet genetisch gemanipuleerd of helemaal natuurlijk zijn. Zo weet je zeker dat de kwaliteit het beste is en dat er niets schadelijks in het product zit.