Balsport en jezelf uitdagen

1 juli 2024 | 12u04 | Gepost door redactie
Balsport voetbal

Doe jij aan balsport, maar ben je niet altijd gemotiveerd of wil je je skills perfectioneren? Dan zijn er allerlei nuttige hulpmiddelen om je hierbij te helpen.

Train met gewichten

We weten allemaal dat sterke spieren elke vorm van sport ondersteunen. Dat is bij balsport niet anders. Je hebt benen nodig die je gewicht goed kunnen dragen en verschillende soorten bewegingen ondersteunen. Dat vraagt om botten in enkels, knieën en heupen en spieren in je benen die bestand zijn tegen de impact. Om risico’s op blessures te beperken en je lijf voor te bereiden op (bal)sporten, is trainen met gewichten absoluut nodig.

Het goede nieuws is dat gewichten ook uitdaging bieden. Je hebt kettlebells die een praktisch handvat hebben om mee te swingen; heen en weer, rond het lichaam, tussen je benen door of rond je hoofd. Er zijn dumbbells waarbij het handvat tussen de twee uiteinden met gewichten zitten. Deze dumbbells kun je uitbreiden met extra gewichten, waardoor je je spieren steeds verder opbouwt.

Heb je geen geld voor fitnessartikelen zoals gewichten? Dan begin je met een groot blik perziken uit je keukenkastje of pak je een 1,5 literfles water om mee te oefenen.

Uithoudingsvermogen creëren

Elke sportprestatie lukt beter met meer uithoudingsvermogen. Of je nou basketbalt, voetbalt, hockeyt of tennist, het over het veld heen en weer rennen vraagt ook wat van je lijf. En daarom loop je hard, doe je intervaltrainingen of ga je over op HIIT.

Het leuke van dit type activiteiten is dat je snel resultaat merkt. En dan bedoelen we niet eens zozeer de fysieke resultaten, maar juist die zaken die op meer uithoudingsvermogen duiden. Je bent minder snel buiten adem en je voelt je over het algemeen gewoon een stuk fitter.

Vergeet daarbij niet dat wat je ook doet, beweging altijd effect heeft op je mind. Dus sporten, met of zonder hulpmiddelen, doet iets met de stofjes in je hersenen. Je krijgt er een goed gevoel van. Je wilt er (nog) beter door presteren. En iets bereiken laat vervolgens het gelukshormoon door je lichaam stromen. Als je eenmaal goed bezig bent, kun je niet meer stoppen! Bewegen wordt een positieve verslaving.

Balspel perfectioneren 

Je houdt sport leuk met een hulpmiddel als een rebounder voor voetbal. Het heet dan wel rebounder voor voetbal, maar eigenlijk kun je het bij elke balsport inzetten. Met zo’n rebounder train je je reflexen en verbeter je je balvaardigheid. Het gaat dan niet alleen om voetballen waarbij je je benen en voeten traint. Het gaat ook om balsporten waarbij je je armen en handen gebruikt, bijvoorbeeld om vang- en gooitechnieken te oefenen.

Het mooie van de rebounder is dat je een stevig frame met strak gespannen net hebt waartegen je de bal laat kaatsen. En toch is het lichtgewicht en kun je de instellingshoek veranderen. Zodra je gewend bent aan een bepaalde hoek, daag je jezelf weer uit als je de rebounder in een andere stand zet.

Handige apps

Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat een app voor. Gezonde voeding voor de sport, muziek voor tijdens het sporten, sportkleding; voor alles bestaat tegenwoordig een digitale applicatie voor op je tablet of telefoon.

En dat is mooi, want oefeningen doen is niet altijd meer uitdagend. Je blijft ook vaak dezelfde oefeningen doen, omdat je gewoon niks anders kunt bedenken. Een app biedt dan uitkomst. Je krijgt zo niet alleen nieuwe oefeningen om uit te proberen, maar ook specifieke adviezen over waar je op moet letten tijdens de oefening. Heb je al een kettlebell, dumbells of rebounder? Dan kan een app je nieuwe tips en tricks leren die weer in jouw voordeel uitpakken.

Samen of alleen trainen?

Natuurlijk zijn de meeste hulpmiddelen ideaal om ook in je eentje mee te trainen. En een grote investering vraagt het niet. Wel moet je je spullen altijd goed verzorgen en opbergen. Dus gaat het net van de rebounder kapot of wil je met grotere doelen je favoriete balsport spelen? Dan is het goed te weten dat je bij voetbalgoals.be nog veel meer keuze hebt. Ballenvangers, verankering of een vervangingsnet (in diverse maten) heb je dan ook snel besteld.

Maar sporten is nog zo veel leuker samen met anderen. En in een groep kun je nog meer voordeel uit je balsport, hulpmiddelen of trainingsmomenten halen. Met een trainingsmaatje of je eigen club aan je uithoudingsvermogen werken, betekent elkaar steunen en motiveren als het even tegenzit. En samen vieren als een doel eindelijk behaald is.

Die rebounder mee naar het veld dragen, is vanwege het gewicht geen probleem. Op de fiets is het misschien wat lastiger te vervoeren, maar daarom reserveer je er een speciaal plekje voor in de opslag van sportartikelen.

Gewichten zoals kettlebells of dumbbells vervoeren is een iets grotere uitdaging. Je neemt ze namelijk wel graag mee de open lucht in als het weer beter is. Maar ze op de fiets verslepen zal dan gauw binnen de groep afgewisseld worden.

Conclusie

Je kunt op zo veel verschillende manieren je balsport verbeteren. Of het nu je oog-hand of oog-voet coördinatie betreft of over je algemene fysieke gesteldheid gaat. Met bovenstaande tips - en dit zijn er slechts een paar - merk je altijd verbetering.