Toerist in eigen land! 15 verrassend leuke uitstapjes in Vlaanderen

Grote Markt Leuven Sint-Pieterskerk
Met zijn allen keken we uit naar de zomervakantie. Maar dat vervelende coranavirus strooide, voor velen onder ons, roet in de vakantieplannen. Maar niet getreurd, ook ons landje bulkt van leuke en bijzondere plekjes om ontdekt te worden. Onze reisredactie tipt 15 leuke ideeën in Vlaanderen. Stuk voor stuk perfecte inspiratie voor een verrassend dagje uit, alleen of met het hele gezin.

VLAAMS-BRABANT

1. Leuven

Leuven is steeds een bezoekje meer dan waard met zijn prachtige Oude Markt, het Groot Begijnhof, het stadhuis en zoveel meer. Bezienswaardigheden genoeg in de Vlaams-Brabantse hoofdstad. Ook winkeltoeristen shoppen hier naar hartenlust. Of geniet gewoon op één van de talrijke terrasjes.

Sint-Pieterskerk Leuven

2. Plantentuin Meise

In de Plantentuin van Meise vind je een ongelooflijk uitgebreide verzameling levende planten. Maar er is ook een gigantisch herbarium met gedroogde plantensoorten van over de hele wereld, een uitgebreide bibliotheek en niet te vergeten een plantenpaleis. Ook als het regent vergaap je je hier aan de wondere wereld van de planten.

3. Hageland

De prachtige natuur van het Hageland is de perfecte locatie om te wandelen of te fietsen tussen de fruitbomen. Er zijn tal van routes die je langs de mooiste plekjes brengen. Neem een picknickmand mee om het helemaal af te maken!

LIMBURG

4. Railbike Tessenderlo

Een leuke sportieve uitstap voor de familie. Met een railbike voor vier personen fiets je over de oude spoorweg door een afwisselend landschap van Kempense dennenbossen en weidse weiden. Origineel!

5. Haspengouw

Wist je dat Haspengouw de tweede grootste fruitstreek van Europa is? Ze staat garant voor uren fiets- of wandelplezier. Mag het iets vlotter? Kies dan voor een Vespa. Dat de bloesemperiode al achter ons ligt, maakt het Vlaamse Toscane niet minder mooi. Wel rustiger! En de vele terrasjes onderweg nodigen je uit om te genieten én te proeven van de lokale producten. En dat zijn niet enkel fruitsappen! PS: bezoek ook verrassend Sint-Truiden of de stad van Ambiorix: Tongeren.

6. BE-Mine Beringen

Sinds 1993 is de mijnsite van Beringen beschermd erfgoed. Als enige Limburgse mijnsite bleef hier het industriële hart van de mijn bewaard. Logisch dat je er een Mijnmuseum vindt. Je beleeft het verhaal van het mijnverleden. En wie wil neemt een frisse duik tussen de tropische vissen in het indoorduikcentrum Todi. PS: snorkelen kan ook!

BE-mine in Beringen

ANTWERPEN

7. Het Zilvermeer

In plaats van naar de kust te trekken, kan je op een zomerse dag kiezen voor het witte zandstrand aan het Zilvermeer. Het lijkt wel alsof je aan zee zit. In de zwemvijver beleef je volop waterpret met de waterglijbanen, kolken en de klimtoren.

8. Arboretum Kalmthout

Het Arboretum in Kalmthout is een bomentuin van 12 ha groot met wereldfaam. In dit provinciaal domein groeien zeldzame planten uit de hele wereld. Sinds 1856 groeide het uit tot een droomtuin met elk seizoen iets nieuws. Je vindt er één van de meest gevarieerde plantenverzamelingen (meer dan 7.000!) van het Europese vasteland. Je kan er heel wat boeiende workshops volgen.

Arboretum in Kalmthout

9. Het Fort van Breendonk

Het Fort van Breendonk dat tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst deed als concentratiekamp is sinds 1947 omgevormd tot het Nationaal Gedenkteken en museum. Het is een van de best bewaarde kampen van Europa. Via de audiogids hoor je beklijvende getuigenissen en meer informatie.

OOST-VLAANDEREN

10. De Vlaamse Ardennen

Deze regio, in het zuiden van de provincie Oost-Vlaanderen, is geen enkele fietsliefhebber onbekend. Vooral wielerliefhebbers komen hier hun hartje ophalen. Of je kiest ervoor zelf de sportieve tour op te gaan over één van de prachtige fietsroutes ofwel bezoek je er, ter inspiratie, het Centrum ‘Ronde van Vlaanderen’ in Oudenaarde.

11. Provinciaal Domein Puyenbroeck

Het Domein Puyenbroeck is een ‘levend’ erfgoedpark. In het park zie je een hele collectie verschillende rassen van: duiven, kippen, eenden, ganzen, geiten, schapen, koeien en trekpaarden. Voor kleuters is er het speeldorp met toestellen. Grotere kinderen leven zich uit bij de reuze spinnenwebben, glijbuizen en het fort. En voor volwassenen (samen met kinderen) is er het minigolf-, petanque- en krulbolterrein. Het park verkennen doe je met het toeristisch treintje of vanuit je bootje op de roeivijver. Het park is vrij toegankelijk voor iedereen.

12. Kasteel Ooidonk

Het kasteel van Ooidonk staat bekend als één van de mooiste kastelenvan ons land, en is omgeven door een prachtig park van 45 hectare. Zowel het kasteel als de tuinen kunnen bezocht worden.

Kasteel van Ooidonk

WEST-VLAANDEREN

13. Damme

Damme is een prachtig stadje om in rond te kuieren. Maar ook de onmiddellijke omgeving loont de moeite. Ga je er wandelen of fietsen dan geniet je onderweg van fotogenieke vergezichten in de ongerepte natuur. Onderweg spot je ook tal van ooievaarsnesten. Sluit je tocht af in het gezellige stadje zelf. De literaire trekpleister met vele mooi gebouwen staat met zijn bijzondere boekenwinkeltjes bekend als boekendorp. En genieten met een lekker hapje en drankje doe je op één van de pittoreske pleintjes.

Molen in Damme

14. Het Zwin

Regelmatige overstromingen vormen het unieke karakter van één van Vlaanderens bekendste en mooiste natuurgebieden, het Zwin. Je wandelt er door een getijdenlandschap, een favoriete bestemming bij heel wat vogels. Men noemt het Zwin weleens de internationale luchthaven voor vogels! Een verrekijker meenemen is een must. Ter info, ook in dit natuurdomein is een blotevoetenpad.

Het Zwin in Knokke

15. Ieper en de Westhoek

Waar vind je het mooiste hotel van Vlaanderen, de schattigste gevels van België en een geschiedenis om boeken mee te vullen? Volgens ons is dat in Ieper. De stad en omgeving lenen zich prima voor een dagje uit. Volg je de sporen van Den Grooten Oorlog of geniet je liever van het mooie stadscentrum? Bezoek dan zeker de kitscherige, maar schattige koffiehuisjes en winkels waar je kan shoppen terwijl je eet. Vervelen in deze historische stad hoort er niet bij. En uiteraard moet je de Last Post meepikken!

Lees meer over