Op roadtrip in het zuiden van Portugal

12 mei 2021 | 13u02 | Gepost door zoe.vr@hotmail.com
Foto strand Portugal
Ondertussen is al meer dan een jaar niks nog normaal of zeker. Ook reizen naar het buitenland is zelfs geen evidentie meer. Nochtans zijn er nog zoveel mooie plekjes die absoluut het ontdekken waard zijn! Eén daarvan is het Zuiden van Portugal. Op amper drie uur vliegen land je in Faro, de ideale uitvalsbasis voor een roadtrip door de Algarve.

Het is juli 2020 en de vluchten naar Portugal zijn net terug opgestart na maanden van niet vliegen door de coronacrisis. Mondmaskers waren op dat moment nog ‘vreemd’ voor ons maar in Portugal waren ze al goed ingeburgerd, vooral in de horeca. Het is dan ook even wennen wanneer we in de beachbar Praia Dourada bij het verlaten van onze strandstoel een mondmasker moeten opzetten. Niet veel later zou ‘de trend’ overwaaien naar België en ondertussen zijn we er ook hier al helemaal aan gewoon.

Praia Dourada

Bijna direct nadat we geland zijn gaat het richting strand, we hadden een vroege vlucht en lunchen met zand tussen de tenen is dan ook een ideale uitlaatklep na bewogen maanden. We stranden in Praia Dourada, een hippe beachbar van het luxehotel Vila Vita Parc. De bar is ook vrij toegankelijk voor niet-hotelgasten. Je hebt de keuze tussen een tafeltje binnen in de airco, maar daar passen we uiteraard voor! Geef ons maar een zeteltje op het terras of een ligbedje in de zon. Er is een ruime kaart met cocktails en veel meer hebben we eigenlijk niet nodig om in de stemming te komen. Maar ook het eten is zeer gevarieerd: heerlijk verse tapas, vis direct uit de zee, maar ook de grillgerechtjes zijn verrukkelijk. De zon, de beats, de drinks en de bites doen alle zorgen smelten als sneeuw voor de zon.

High-end resort

De volgende dag trekken we naar Quinta do Lago. Quinta do Lago bevindt zich op een twintig minuten rijden van Faro. Het is één van de meest prestigieuze resorts van Portugal, waar zowel inwoners als toeristen samen komen. De bewoners moeten er wel wat geld voor neertellen want een gemiddelde woning kost hier al gauw 3 miljoen euro. Voor een appartement betaal je minimum 500.000 euro. Voor het echt authentieke Portugal moet je hier niet zijn, wel als je van luxe houdt. Maar je krijgt er wel wat voor terug. Zo is Quinta do Lago een golfwalhala. Je vindt er 3 buitengewone golfterreinen. De topmaanden voor golf zijn mei en oktober. Dan wordt er volop ingezet op het aantrekken van zowel professionele als amateurgolfers. Daartussen is het aan de families met kinderen om hoogtij te vieren! Sinds een tiental jaar zet Quinta do Lago actief in op familievakanties in de zomermaanden.

Het strand Praia Quinta do Lago is onderdeel van het natuurpark Ria Formosa en heeft een prachtige zandvlakte die zich uitstrekt over ongeveer 3,5 kilometer. Het strand wordt van Quinta do Lago zelf gescheiden door de Ria. Om het strand te bereiken moet je een lange houten brug van wel 320 meter over wandelen. Hier kun je gerust de hele dag doorbrengen. Zwemmen in de zee, wat rusten op een ligbedje, iets drinken in een bar of lekker lunchen. ’s Avonds komen veel families samen in Bovino Steak House. De naam doet het al vermoeden: voor steak ben je hier aan het juiste adres! Maar voor de niet-vleeseters is er ook een uitgebreid aanbod van vis. Bij minder goed weer kun je gezellig binnen tafelen maar de meeste zomeravonden vinden er buiten plaats. Op het grote terras staan zowel grotere familietafels als kleine romantische tafeltjes, ruim uit elkaar. Kinderen kunnen naar hartenlust lopen in de speeltuin. Livemuziek speelt op de achtergrond.

Authentieke keuken

In het verlengde van dit strand ligt Ancao Beach. Op Ancao Beach vind je restaurant 2 Passos, een must do! Vanop het strand zie je het bijzondere gebouw boven de duinen prijken. Zowel vanop de parking als vanop het strand bereik je het restaurant via een lange houten loopbrug. Het gebouw zelf staat op palen, om de natuurlijke fauna zo weinig mogelijk te verstoren. Op het bovenste verdiep is er een prachtige bar, heerlijk om te starten met een aperitief, maar ook bij zonsondergang een toplocatie. Na het aperitief daal je een verdieping naar beneden en kom je in het restaurant. Het restaurant zelf heeft geen terras maar bij mooi weer worden de ramen wagenwijd opengegooid en waait de warme wind binnen. 2 Passos is ondertussen in handen van de tweede generatie en staat gekend voor zijn authentieke keuken; vis komt er van de lokale markt en wordt verwerkt in traditionele Portugese gerechten. De kaart is dan ook variabel want elke nieuwe dag brengt andere vis. Wij kozen voor tapas om te delen en vervolgens voor een typisch Portugees ovengerecht, met verse vis en veel groenten. Maak er gerust een dagvullende activiteit van om hier te vertoeven! Reserveren is aangeraden.

Houd je meer van het authentieke Portugal in al zijn facetten, trek dan zeker het binnenland in. Je vindt er nog zeer lokale restaurantjes en wordt als het ware 25 jaar in de tijd terug gekatapulteerd. Je eet en je drinkt er voor geen geld. Wees zeker van een warm welkom door de locals. Enkel de taal kan een barrière zijn aangezien heel wat, vooral oudere, locals geen Engels spreken maar enkel Portugees. Maar een vriendelijke glimlach breekt me- teen het ijs!

Wij verkenden de Algarve met een huurauto van Sunny Cars. Dankzij de all-in formule zijn alle verzekeringen inclusief en hoef je ter plaatse geen extra’s meer af te sluiten. Bovendien kun je in geval van nood 24/7 terecht bij een Nederlandstalig nummer.

www.restaurantedospassos.com www.quintadolago.com www.vilavitaparc.com www.sunnycars.be

Lees meer over