Gezellige gezonde goesting: drie recepten met pit

gezonde goesting
Naast haar tv-programma ‘De Gezonde Goesting’ op njam!, heeft healthy foodie Steffi Vertriest sinds een aantal jaar een gelijknamige kookboekenreeks op de markt gebracht. In haar boek ‘Gezellige Gezonde Goesting’, ook wel het derde boek uit de reeks ‘De Gezonde Goesting’, brengt Steffi 60 lekkere en gezonde comfort-food-receptjes. Perfect klaar te maken het hele jaar rond! Van éénpansgerechten over ovenschotels tot hapjes voor speciale gelegenheden. Steffi’s kookboek brengt je boordevol happy & healthy inspiratie.

recept

ONTBIJTRISOTTO MET HAVER

Ingrediënten

- 1.100 g groene mini-asperges

- 2 stengels lente-ui

- 1 teentje look

- 0,25 radicchio

- 100 g haver

- 500 ml kippenbouillon

- 100 g diepvrieserwtjes

- 1 el geraspte Parmezaanse kaas

- 4 eieren

- peper

- zout

Bereiding

Snijd de mini-asperges in stukjes, snipper de lente-ui en de raddichio fijn en pers het teentje look. Verhit een scheutje olijfolie in een pot op het vuur. Stoof er de asperges, de lente-ui, de raddichio en het geperste teentje look in aan. Voeg als de groentjes lichtjes gegaard zijn de haver toe en bevochtig het geheel met de kippenbouillon (begin met de groentjes onder water te zetten en voeg daarna lepeltje per lepeltje toe). Kook de diepvrieserwtjes gaar. Voeg als de risotto klaar is de diepvrieserwtjes toe en rasp naar smaak nog wat Parmezaanse kaas over het geheel. Bak spiegeleitjes of kook zachtgekookte eitjes. Serveer de risotto met het eitje. Kruid met peper en zout alvorens te serveren.

recept

RODE QUINOA MET OOSTERSE ZALM

Ingrediënten voor de quinoasalade

- 150 g rode quinoa

- 1 (bloed)appelsien

- 1 handje amandelen

- enkele muntblaadjes

- 1 sjalotje

- 1 handje rucola

Ingrediënten voor de zalm

- 2 zalmfilets

- 0,5 el ahornsiroop

- 0,5 tl komijn

- 0,5 tl kaneel

- peper

- zout

- zeste van sinaasappel

- 200 g geraspte kaas

Ingrediënten voor de dressing

- 3 el olijfolie

- 1 el ahornsiroop

- 0,5 tl paprikapoeder

- 0,5 tl chilipoeder

- 1 (bloed)sinaasappel, het sap

Bereiding

Spoel de quinoa af onder koud, stromend water. Kook hem gaar in de dubbele hoeveelheid water. Meng alle ingrediënten voor de dressing in een kommetje. Schil de bloedappelsien en snijd hem in stukjes. Snipper de sjalot fijn. Hak de muntblaadjes en de amandelen fijn. Besmeer de zalmfilets met de ahornsiroop en bestrooi ze vervolgens met komijn, kaneel, peper, zout en zeste van sinaasappel. Bak de zalmfilets in een scheutje olijfolie. Bak eerst de kant die bestrooid is met de kruiden en vervolgens de kant zonder de kruiden. Voeg wanneer de quinoa gaar is de dressing toe en laat nog even op het vuur staan. Haal de pot vervolgens van het vuur en meng er de bloedappelsien, de sjalot, de muntblaadjes, de amandelen en een handje rucola onder. Schik de quinoa en de zalm mooi op een bord. Werk af met extra zeste van appelsien.

worteltaartjes

GEZONDE WORTELTAARTJES

Ingrediënten voor de taartjes

- 4 wortels

- 150 g haver

- 2 rijpe bananen

- 2 eieren

- 1 tl natriumbicarbonaat

- 1 tl kaneel

- 1 snuifje zout

- 1 el kokosolie, gesmolten

- 2 el kokosbloesemsuiker

Ingrediënten voor de topping

- 4 el kwark

- 1 el pecannoten, fijngehakt

- 4 el honing

Bereiding

Verwarm de oven voor op 170 graden. Schil de wortels en rasp ze fijn. Plet de bananen en smelt de kokosolie. Voeg bij de geplette bananen twee eieren, een theelepel natriumcarbonaat, de kaneel en het zout. Vervolgens mag daar de haver, de kokosbloesemsuiker en de kokosolie bij. Meng goed. Verdeel het beslag over vuurvaste kommetjes en plaats ze gedurende 20 minuten in de oven. Haal de worteltaartjes uit de oven en laat ze enkele minuten afkoelen. Werk de taartjes net voor het serveren nog af met een toefje kwark, enkele fijngehakte pecannoten en wat honing. 

Lees meer over