IT'S TIME TO WINE met Tom Dillemans: Een kurk vs. een schroefdop
Tom Dillemans werkt als maître/sommelier in restaurant Arenberg en daarnaast werkt hij als sommelier voor het domein Chardonnay Meerdael, waar hij assisteert bij de productie van de wijnen. Ook is hij wijncolumnist voor Passe-Partout. Elke vrijdag zal hij hier ook een wijntip delen.
Een kurk vs. een schroefdop
Een wijn met een schroefdop, het blijft voor velen een vreemd zicht. Voor sommigen staat een fles met een schroefdop gelijk aan een fles met minder goede, goedkopere wijn. Klopt dit?
Wijn is een product met een hele rijke geschiedenis, maar ook met veel misvattingen. Om een transparant antwoord op te geven op de dopkeuze wil ik even een parallel maken. Beeld je in dat er twee auto’s voor je staan: een 4x4 en een kleine stadswagen. De 4x4 heeft grotere banden dan de kleinere stadswagen. De reden hiervoor is natuurlijk dat de 4x4 is gemaakt om op ruiger terrein te rijden dan de stadswagen. Het zou dan ook niet verstandig zijn om op de stadswagen grote stevige banden te zetten. Bij wijn is dit principe eigenlijk hetzelfde.
Als we twee voorbeelden uit de wijnwereld aanhalen hebben we bijvoorbeeld een frisse soepele wijn of een stevige wijn met houtlagering. Net zoals bij de auto’s, gaan we nu bij de wijn kijken naar welke afsluiting het meest interessant is voor onze wijnstijl. Om dit te doen, moeten we eerst naar het doel van een kurk kijken.
Het doel van een kurk is om nog een minuscule hoeveelheid zuurstof aan de wijn toe te laten, waardoor de smaak van wijn nog kan evolueren en hij kan nog zachter worden. Natuurlijk is de kurk duur in aankoop en brengt hij ook enkele risico’s met zich mee. De kurk zou de wijn kurkgeur of -smaak kunnen geven of als de kurk een gaatje heeft, zou hij te veel zuurstof aan de wijn kunnen geven, waardoor die oxideert. Oxideren is verzuring door de lucht, zoals bijvoorbeeld een sherry.
Onze frisse soepele wijn heeft die kurk niet nodig, een schroefdop is voor deze wijn een veel interessantere keuze. Onze wijn kan met een schroefdop geen kurkgeur of -smaak krijgen, maar zou in heel uitzonderlijke gevallen wel kunnen oxideren als er een gaatje in de dop zou zitten. Die kans is wel zeer klein, ik heb het nog nooit gezien, een schroefdop met een gaatje in.
Nog een belangrijk pluspunt is dat een schroefdop in aankoop goedkoper is en gerecycleerd kan worden en zo beter is voor het milieu. Onze frisse soepele wijn is toch niet gemaakt om nog sterk te evolueren en een fles met schroefdop is makkelijker in omgang.
Voor onze stevige wijn met houtlagering is een schroefdop een minder interessante keuze, zeker als we kijken naar de evolutie die hij nog nodig heeft. Het is zo dat met een schroefdop de wijn ook nog miniem kan evolueren. Dit hangt dan af van hoe de wijn gefilterd is. Als de wijn niet te steriel gefilterd is, zijn er nog bepaalde elementen in de fles aanwezig die een kleine evolutie mogelijk maken. Natuurlijk zal dit nooit hetzelfde zijn als met een echte kurk. Voor sommige wijnen is die kleine evolutie genoeg en is een schroefdop een goeie keuze. Als we natuurlijk nog een redelijke evolutie nodig hebben, is een kurk cruciaal.
Een schroefdop of een kurk, het is dus geen zwart wit situatie, maar hangt af van de wijnstijl.
Een wijn met een schroefdop staat dus niet gelijk aan een minder goede, goedkopere wijn, dat misverstand is bij deze uit de wereld geholpen.