Zanger Bart Kaëll: "Ik heb een pittige zomer gehad"

Bart Kaëll
Voor zanger, presentator en bezige bij Bart Kaëll was het confronterend om tijdens de lockdown een lege agenda te hebben, want entertainen zit hem in het bloed. Toch kan hij de situatie relativeren, want ‘een goede gezondheid is het hoogte goed’.
Bart Kaëll

Begin augustus was Bart Kaëll jarig, hij werd 60. Wat doet dat met een mens? “Een bewijs dat het leven heel snel gaat, naar mijn gevoel ben ik nog steeds 35, door elke dag bezig te zijn vliegt de tijd! Voor mij persoonlijk waren bepaalde getallen wel moeilijk, 30, 50 en nu 60, dan ben ik daar wel maar 1 dag mee bezig en achteraf laat ik dat los. Ik hecht veel belang aan mezelf goed verzorgen, sporten, gezonde voeding en ik draag zorg voor mijn huid, dat doe ik al heel lang, het helpt de tijd een beetje te vertragen. Gelukkig heb ik de goeie genen van mijn familie, mijn grootmoeder werd 98 en had geen grijze haren. We hebben mijn verjaardag met onze persoonlijke bubbel gevierd, eerst was er een groter feest gepland, maar dat hebben we helaas door de huidige omstandigheden moeten uit stellen.”

Oude Markt

Bart vierde vorig jaar zijn verjaardag op de Oude Markt tijdens Leive Vloms: “Luc en ik wonen aan de rand van Leuven op een rustige plek, als we graag de drukte van het centrum opzoeken om gezellig wat te gaan eten in een restaurant, zijn we daar zo. Dat ik toen in Leuven mijn verjaardag mocht vieren was een heel mooie ervaring, de Oude Markt stond afgeladen vol tot in alle hoekjes, meer dan 12.000 mensen, iedereen zong mee, dat moeten we nu jammer genoeg missen. Ook daar heb ik het duet ‘Avond’ samen met Luc gebracht, dat was een speciaal moment voor mij.”

Lege agenda

Wat doet een onrustige ziel als Bart Kaëll in coronatijden? “Luc en ik hebben ons strikt aan de coronaregels gehouden, we zijn beiden toch op een leeftijd gekomen, waarbij we moeten oppassen. We doen dit niet enkel voor onszelf maar ook uit respect voor anderen, een goeie gezondheid is uiteindelijk het hoogste goed! Ik heb veel gekookt, soort van restaurantje gespeeld voor Luc, hij mocht dan ‘s morgens bestellen wat hij ‘s avonds graag at en dan kookte ik dat voor hem. Verder hebben we veel gefietst en gewandeld in de natuur en was ik vaak in mijn moestuin bezig.”

“In het begin was dat zeer confronterend, maar plots kwamen er de opnames van ‘Een echte job’ en allerlei andere opdrachten voor radio en TV, dus uiteindelijk heb ik toch een pittige zomer gehad. De dagen die vrij waren heb ik zeker genoten van de rust, lekker gaan eten toen de restaurants weer opengingen, of ontspannen gaan fietsen. Hele dagen niets doen is aan mij niet besteed. Ik heb enkele privé-optredens gegeven voor een beperkt, zittend publiek. Samen dansen en polonaises lopen kan niet natuurlijk, maar dat maakt het er niet minder gezellig op. 90 % van de optredens van dit jaar is verplaatst naar 2021, nieuwe organisatoren kijken momenteel nog de kat uit de boom. Deze zomer bracht ik het nummer Chachacha uit, een cover van Raymond van het Groenewoud. Ik heb al heel veel goeie reacties gekregen, maar het eigenlijke resultaat kan je pas zien op een podium, wat deze tijden helaas ontbreekt. Ik probeer alle kanalen die er zijn te benutten om zoveel mogelijk mensen te bereiken, want corona of niet, promotie van een nieuwe single wordt alsmaar moeilijker in het digitale tijdperk. Artiesten missen programma’s als Tien om te Zien. Een platform om een liedje bij het grote publiek bekend te maken is onontbeerlijk om ‘een hit’ te creëren, zeker voor jonge beginnende artiesten is het belangrijk dat er op radio en TV dergelijke programma’s zijn.”

Reizen

“Luc en ik zijn fan van het Oosten, al 30 jaar reizen we elk jaar naar Bangkok om van daaruit omliggende Aziatische landen te bezoeken, zo waren we al in Laos, Cambodja, Myanmar, de Filippijnen, Indonesië, ... Maar het mooist was Ha Long Bay in Vietnam. Ik hou niet van georganiseerde locaties met super veel volk, waar je moet vechten voor een ligbed aan het zwembad, dat is niet meer aan mij besteed, op vakantie zoek ik vooral de rust en kalmte op. Samen met Luc een wereldreis maken en elke belangrijke plek op de wereld bezoeken. Dat zou ik echt graag nog doen!”

Wat mogen we je verder nog wensen, Bart?

“Dat Luc en ik nog lang in een goeie gezondheid mogen genieten van dit mooie leven!” Bij deze, wensen we je dat van harte.

www.bartkaell.be

Tekst: Ann Peeters/Foto: Bart Kaëll

Lees meer over