Peter Van Laet over Mama’s Jasjes 30-jarig jubileum in coronatijden

Peter Van Laet
Peter Van Laet (53) viert dit jaar het 30-jarig jubileum van Mama’s Jasje met het album ’30 Jaar Mama’s Jasje ... De Jaren Van Verstand’. Fantastisch nieuws, maar niet dé ideale periode om een plaat uit te brengen ...

“Het is algemeen erg wat er nu gebeurt”, begint Peter Van Laet zijn verhaal. “Voor heel veel sectoren is het echt een ramp. Maar als ik heel persoonlijk kijk, valt het in principe nog wel mee. Ik heb een akoestische bezetting waarmee we wel wat privéoptredens en wat kleine concerten hebben kunnen geven. Juli was best wel leuk: optreden in de Ghelamco Arena in Gent en ook op de Zomerbar in Werchter. (denkt na) Wat wel jammer is voor mezelf: mijn deelname aan ‘Liefde Voor Muziek’ op vtm mist een beetje zijn effect. Niet dat Mama’s Jasje ooit echt weg-weg is geweest, maar door dat programma kregen we wel nieuw leven ingeblazen: we stonden opnieuw op de kaart. Volgend jaar hebben we sowieso al een tour rond 30 jaar Mama’s Jasje gepland. Op 17 april starten we in De Roma en doen we een aantal grote theaterzalen aan. Ik vrees er eerlijk gezegd wel voor ...”
Wat mogen we verwachten tijdens je jubileumtournee?
“Het thema is 30 jaar Mama’s Jasje: dus de hits mogen zeker niet ontbreken. Daar komt het publiek uiteindelijk voor. Maar je mag ook een aantal nieuwe nummers verwachten. En een aantal songs uit ‘Liefde Voor Muziek’.”
Eén vraag later zijn we al pessimistisch: wat als corona altijd blijft bestaan?
“Ik merk dat de overheid muziek blijkbaar niet zo belangrijk vindt. Over onze sector werd de laatste maanden zo goed als niets gezegd. Alsof ze echt nul moeite deden om een oplossing te zoeken. Dus mocht corona blijven bestaan, dan zal de muzieksector massaal beginnen te protesteren. Dan moét er een tegemoetkoming komen. Denk maar aan al die zelfstandige klank- en lichtmensen ... Maar goed: gelukkig worden mensen steeds creatiever en zullen er wel oplossingen komen.”
Terug naar ‘De Jaren Van Verstand’: wat heb je uit je 30-jarige carrière geleerd?
“Het belangrijkste dat ik heb geleerd: het beseffen dat muzikant zijn écht een job is. In het begin heb ik alles allemaal gewoon ‘lekker beleefd’ en ‘meegepikt’. Me goed geamuseerd. Maar het feit dat ik een beetje van de kaart was verdwenen, ligt voor een deel aan mezelf. Omdat ik Mama’s Jasje dus niet altijd als een job zag. En er niet hard voor ben blijven werken. Als je een plaat wil maken, moet je echt wel elke dag aan tafel gaan zitten en beginnen schrijven. Het komt niet uit de lucht gevallen.”

Peter Van Laet

Wat is het hoogtepunt uit je carrière?
“Begin jaren 90, toen wij begonnen, was er nog volop plaats voor Nederlandstalige muziek. Dankzij ‘Tien Pm Te Zien’ en ‘De Muziekdoos’ kon je ook veel promo doen. Van nul naar alles gaan op vrij korte tijd, dat was natuurlijk een eerste hoogtepunt. Eind jaren 90 kwam ‘Als De Dag Van Toen’ uit, een nieuw hoogtepunt. Dat was een extra boost voor Mama’s Jasje. Daarna is het wat stiller geweest en dan recent: de opnames van ‘Liefde voor Muziek’ waren misschien wel hét hoogtepunt uit mijn carrière. Eén van de mooiste weken uit mijn leven.”
Straf.
“Alles kwam er bij mekaar. Ik ben ten eerste ontzettend dankbaar dat ik mocht meedoen aan ‘Liefde Voor Muziek’, want ik wist op voorhand dat je echt wel goed uit het programma kon komen. En de week van de opnames zelf: ik had geen andere nummers willen kiezen en ook niets anders gearrangeerd willen zien. Het was volledig zoals ik het in mijn hoofd had. En dan heb ik het nog niet gehad over de kameraadschap tussen de artiesten. Op anderhalve dag tijd werden we beste vrienden. En dat zijn we nog steeds. Onvergetelijk.”
Eén vriendschap die eruit sprong, die tussen jou en André Hazes Junior.
“Onze vriendschap is nog steeds intact, maar door deze coronatijden heb ik hem jammer genoeg wel nog maar één keer gezien. Gelukkig houden we heel regelmatig contact via WhatsApp, een paar keer per week. Bovendien heb ik met André toekomstplannen. Volgend jaar ben ik te gast tijdens zijn show in de Lotto Arena én we willen ook samen iets schrijven en uitbrengen.”
Misschien een brug te ver, maar bestaat er een kans dat André Hazes Junior in de toekomst deel zal
uitmaken van Mama’s Jasje?

“Ik wil eigenlijk niemand meer betrekken bij Mama’s Jasje. Het is duidelijk geworden dat ik Mama’s Jasje ben. Weliswaar met topmuzikanten rond en naast mij. Maar die sidekicks van vroeger, die heb ik eigenlijk niet meer nodig. En dat ga ik zo ook houden.”
Bedankt voor de babbel.
Info en tickets concerten: www.mamasjasjeofficial.be

Tekst: Niels Janssens
 

Lees meer over