Milow: ‘Ik heb de absolute droomjob’

26 december 2020 | 10u54 | Gepost door annpeeters
Milow
Belgisch singer-songwriter Milow is opgegroeid in Haacht en zat jaren in Leuven op kot. Na zijn studies is hij er blijven wonen. Een gesprek met een man die muziek ademt, de hits aan elkaar rijgt, maar vooral geniet van het brengen van zijn nummers.

De nieuwe single van Jonathan Vandenbrock (39)  kwam uit in mei, net voor een zomer waarin live optreden onmogelijk was: “Ik was van plan om deze song op de meer dan 30 zomerconcerten in Europe te spelen, maar het is helemaal anders geworden, met het merendeel van mijn concerten die geannuleerd of uitgesteld werden. Maar het feit dat ‘Whatever It Takes’ het zo goed deed en nog steeds doet op de radio in landen als België, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, waar het allemaal de top 10 van de airplay haalde, was een fijne opsteker en een lichtpuntje in een moeilijk jaar voor live muziek.

Hoe werd er aan de single gewerkt in volle lockdown? Ik schreef deze song een dikke week na mijn concert in de Lotto Arena in februari. Het idee was dan, om in de lente verder aan de song te werken. Maar doordat ik vanaf begin maart in LA zat en het tot midden juli duurde vooraleer ik terug in Europa was, besloot ik de song af te werken vanop afstand: ik nam mijn zang op in Los Angeles, Tom Vanstiphout nam zijn gitaarpartijen op bij hem thuis in Antwerpen en de producer werkte de song af in zijn studio in Berlijn. 

Hoe verloopt promotie maken in coronatijden? Voor het eerst deed ik veel video interviews via Zoom of Skype. Maar heel veel promomogelijkheden waren er niet, dus de single en de bijhorende videoclip, die ook omwille van de lockdown een speciale invulling kreeg met een Milow-marionet ter vervanging van mezelf, zijn vooral via social media verspreid geworden.

Hoe heb jij de lockdown beleefd? Voor iemand die heel veel ‘on the road’ is, moet dat toch een vreemde periode geweest zijn, niet? Inderdaad. Het was een heel speciale periode, zoals voor de meeste mensen vermoed ik. Aanvankelijk was het echt afkicken van het reizen en de gewoonlijke drukte. Maar ik geef toe dat het ook deugd deed om nog eens maandenlang thuis te zijn, en te kunnen bijslapen. Ik heb ook een live album uitgebracht in april en ben volop bezig aan een nieuw studio album en andere leuke projecten. 

Wat deed je op een doorsnee lockdowndag? Vroeg opstaan, de kranten uitgebreid lezen (New York Times en wat Europese kranten), wat piano of gitaar spelen, eten koken, sporten, wijn drinken, tv kijken… De eerste maanden begon in Spaans te leren via een app, maar dat heb ik niet kunnen volhouden. 

Hoe is het in de muzieksector gesteld?  Het is chaos en onzekerheid troef. Het is onduidelijk wanneer de live muziek kan herstellen. Aangezien dat voor de meeste artiesten het hoofdinkomen is geworden, zijn de gevolgen van corona en ook van een economisch recessie niet te onderschatten. 

Heb je stiekem ook een beetje genoten van de rust, van het thuiszijn? Eigenlijk wel ja, 2019 was een erg druk jaar en ik was constant onderweg (Zuid-Afrika, Duitsland, Spanje, Zwitserland, Nederland, Oostenrijk), dus een ‘gedwongen’ time-out kwam niet geheel ongelegen. 

Spreken mensen je gemakkelijk aan of beginnen ze eerder te fluisteren? Eerder het tweede, ik word niet heel vaak aangesproken. . Ik denk dat de meeste mensen het gewend zijn om me te zien rondlopen in centrum Leuven.

Milow

Je hebt als student in Leuven op kot gezeten, heb je mooie herinneringen aan die tijd? Absoluut, dat waren mooie jaren, ik was student Politieke Wetenschappen en werkte tegelijkertijd hard aan mijn muziek en als bijverdienste werkte ik ook als barman in het STUK Café. 'You don't know' schreef ik in mijn kot,  een gemeenschapshuis aan de Vaart in Leuven. Mijn bewerking van “Ayo Technology” maakte ik op mijn zolderkamer in de Pereboomstraat.

Je lijkt je overal wel thuis te voelen: Eigenlijk wel, ik hou er erg van om constant onderweg te zijn en om in zoveel mogelijk landen in aanraking te komen met andere mensen en culturen. Dat heb ik altijd gehad en in die zin heb ik de absolute droomjob om dit soort leven te leiden. Hier krijg ik dan weer inspiratie van om nieuwe muziek te maken. Sinds 2012 zit ik enkele maanden per jaar in Los Angeles, ik voel me daar enorm thuis en wil me niet te snel vastpinnen op 1 bepaalde plek. 

Wanneer zien we je nog eens in Leuven aan het werk? Normaal gezien begin juli volgend jaar op de Oude Markt in het kader van het Groot Verlof. Dat concert had normaal afgelopen zomer mogen plaatsvinden maar werd een jaar uitgesteld.

Voelt optreden in Leuven anders, omdat het je hometown is? Toch wel, altijd heel erg leuk om te doen, ook omdat er veel bekende gezichten in het publiek zijn. En ook omdat ik dan te voet of met de fiets kan komen. 

Ben je al bezig met nieuw werk? Wanneer mogen we dat verwachten? Absoluut, ik sta al redelijk ver met nieuwe muziek. ‘Whatever it Takes’ was het eerste voorsmaakje. Tenzij COVID-19 nog roet in het eten gooit, komt er binnenkort een andere gloednieuwe song. 

Wat mogen we je wensen voor 2021? Dat mijn familie en ik bespaard mogen blijven van COVID-19 🥴

Bij deze wensen we je dat van harte, Jonathan.

Tekst: Ann Peeters/Foto’s: Rachel Schraven

Lees meer over