Inbreker, een nieuwe fantasy stripreeks over de zoekende mens

26 december 2020 | 11u19 | Gepost door annpeeters
inbreker
Aanstormend talent Frederik Hautain lanceert een nieuwe stripreeks, Inbreker, een fantasieverhaal dat de Grote Verhalen uit het leven samenbrengt in een zoektocht naar betekenis. Hautain schreef al eerder de knap onthaalde graphic novel De Walvis en werkt daarnaast ook aan zijn romandebuut.

Frederik Hautain (37) woont in Sint-Joris-Winge, met twee kinderen van 7 en 10 en is vooral ’s avonds en in het weekend actief als schrijver. Overdag is hij communicatiemanager bij een IT-consultancy in Haasrode.

Zijn eerste kortverhaal verscheen in 2016 in een Engelstalige bundel, maar zijn echte debuut is van vorig jaar februari: de graphic novel De Walvis. “Als striplezer heb ik vooral een verleden in de wereld van Amerikaanse comics, vandaar ook dat bescheiden stuk in een Engelstalige publicatie. Toen kwam ik in contact met Ann Jossart, uitgever bij Oogachtend, die me aanraadde om een idee te bezorgen voor een Nederlandstalige publicatie. Dat werd dus De Walvis”, zegt Frederik Hautain.  

“Na De Walvis leek het voor de uitgever en voor onszelf – daarmee bedoel ik Mattias Ysebaert, de tekenaar van Inbreker, die eerder dit jaar debuteerde met de graphic novel Uitzicht Met Kamer, en ik – een goed idee om een breder publiek aan te boren. Dat doe je in Vlaanderen en Nederland toch vooral met een strip, want veel lezers kijken in de winkel eerder naar de tafels met stripalbums dan naar die met graphic novels.”

Van beelden naar een verhaal met tekeningen

“Voor zowel De Walvis als Inbreker ben ik vertrokken van een beeld dat me te binnen schoot en ben ik van daaruit beginnen bouwen. Bij De Walvis was dat beeld van een walvis die voor een appartementsgebouw aan het zweven was, bij Inbreker het shot waarbij een man vanuit het donker door een muur stapt en een op het eerste gezicht hoopvolle, natuurrijke wereld binnengaat. Geen idee waar die beelden van komen, maar ik probeer dan wel steeds te denken: wat wil zo’n beeld zeggen en welk verhaal kan ik daarrond gaan weven?”

stripreeks

Idem met de keuze voor de naam van het hoofdpersonage van Inbreker. “Zijn naam, Olav, kwam gewoon aanwaaien, en toen ik opzocht wat die etymologisch betekende, bleek het een Noorse naam te zijn die zowel ‘voorvader’ als ‘afstammeling’ betekent. Voor iemand die symbool staat voor ons allemaal en dus een soort van everyman is, was te goed om niet mee verder te gaan. De wereld van Inbreker is er een waarin alle Grote Verhalen die we als mens kennen, samenkomen: liefde, religie, lust, mythologie, fictie.”

Gezien zijn dagjob en vaderlijke taken verloopt het schrijven vaak tussendoor, wanneer het werk gedaan is en de kinderen slapen. “De basis van Inbreker heb ik twee jaar geleden al geschreven, daarna volgde een zoektocht naar een geschikte tekenaar en herwerking om het scenario op maat te krijgen van die tekenaar, want een strip maak je als schrijver nooit alleen.

En dan vind ik het geen probleem om wat zaken erin te verwerken die het tekenen voor Mattias leuk maken, zolang de intentie van het verhaal behouden blijft.”

Was het makkelijk om een uitgever te vinden? “Vroeger, toen ik nog niets gemaakt had, leek me dat toch een moeilijk te benaderen wereld. Je bent op zoek naar je creatieve stem, er heeft nog niemand bevestigd of wat je wil vertellen kwalitatief goed genoeg is, enzoverder. Nu ik al iets uitgegeven heb, is het een heel stuk makkelijker om nieuwe ideeën te pitchen en diverse uitgeverijen te benaderen. Want het is niet omdat de ene uitgever niets ziet in Idee X dat men er elders wel potentieel in ziet.”

Inbreker is een strip in een fantasykader met een stevige existentiële onderlaag. “Olav gaat op zoek naar zingeving in een vreemde wereld, maar je kan het ook perfect lezen als een avontuur met de nodige actie, verleidingen en alle verwikkelingen die daarbij horen. De hoofdpersoon, Olav Mensson, staat symbool voor ons allemaal. We zijn met z’n allen in zekere zin inbrekers in een wereld die bestaat zonder ons, die er was voor ons en die er ook na ons zal zijn.”

Vraag naar meer

“De strip ligt nu een kleine maand in de winkel en de meeste reacties die we krijgen zijn bijna allemaal ‘wanneer komt dat tweede deel?’ De uitgever heeft ook laten weten dat, na onze eerste volle week in de winkels, al een derde van de druk verkocht was, dus dat is fijn om te horen. Onze strip is te koop in alle stripwinkels in Vlaanderen, Brussel en Nederland en in Standaard Boekhandel, Fnac en in verscheidene webwinkels. Maar in onze regio toch een speciale shout-out naar Het Besloten Land en Gobelijn in Leuven.”

Je werkt ook nog een roman en een graphic novel, hoe ver sta je daarmee? “De roman is stevig gevorderd en krijgt nu mijn hoofdfocus de komende periode. Om alle details goed te krijgen moet ik nog een paar locaties bezoeken en wat fysiek researchwerk en interviews doen, maar dat is door corona niet zo evident nu je niet mag reizen of mensen mag bezoeken. Mijn andere graphic novel is qua scenario wel rond en wordt nu uitgewerkt door Lode Peeters voor Standaard Uitgeverij. Het is een coming-of-age-verhaal met een mythologische twist van een jonge ballerina die in een sekte belandt. Meer kan ik over beide projecten in deze fase nog niet kwijt.”

“Wanneer de roman in de winkel ligt, hangt af van hoe vlot het loopt om het manuscript af te werken en een uitgever te vinden. En voor de graphic novel zit het grootste deel van het werk nu bij Lode. Mijn voorzichtige schatting is voor een van beide najaar 2021 en als dat toch later wordt, is er op dat moment altijd het tweede deel van Inbreker.”

Tekst: Ann Peeters/Foto: if

Lees meer over