Wat brengt kerstman Frank voor 2021?

Cartoon
2020 is bijna voorbij en daar zullen velen onder u niet rouwig om zijn, geheel terecht overigens. Zonder overdrijven kunnen we 2020 omschrijven als een jaar om zo snel mogelijk te vergeten. Blijft de vraag: wat brengt 2021?

Wat een jaar… Met die drie woorden kunnen we 2020 zonder enige aarzeling samenvatten. Het coronavirus kwam en niet veel later leefden we in een nieuwe realiteit. Sindsdien rollen we van de ene golf in de andere. Een lockdown om de eerste golf in te dammen, een semi-lockdown om de tweede onder controle te krijgen en ondertussen rollen de eerste nieuwsberichten over een mogelijke derde golf al over de schermpjes van onze smartphones. Zelfs waarschuwingen over andere virussen bereiken ons stilaan en dat biedt weinig hoop voor de herneming van het leven dat we vroeger zo vanzelfsprekend vonden. We stonden er niet eens bij stil hoe waardevol onze vrijheid wel is - was dus - en misschien is dat wel de grootste les die het coronavirus ons heeft geleerd het voorbije jaar.

De hoop op het herwinnen van die vrijheid werd stevig de kop ingedrukt door de tandem De Croo-Vandenbroucke. Hoewel de coronacijfers al een hele tijd een dalende trend vertoonden, kwamen er weinig versoepelingen. De niet-essentiële winkels heropenden op 1 december om de mensen de kans te geven leuke cadeaus te kopen in lokale winkels maar die vrolijk uitdelen met een mooi gekapte coupe rond de familiale feestdis zat er duidelijk niet in. Teleurstelling alom en dat is begrijpelijk gezien de beperkingen die zwaar inhakten op ons normale leven. Over die beperkingen kan je meer dan één boompje opzetten want waarom mag je wel reizen naar het buitenland maar geen bezoek brengen aan je kapper? Er zijn ongetwijfeld veel meer voorbeelden te geven maar feit is dat de federale regering een soort van ‘som van alles’ maakt. Als we een toegeving doen op één gebied dan moet er op de rem worden getrapt op een ander gebied. Op zich geen verkeerde aanpak maar het leidt soms wel tot pijnlijke beslissingen.

Toen minister Frank Vandenbroucke (sp.a) verklaarde dat de winkels voor de tweede keer werden gesloten omdat er een sterk signaal moest worden gegeven en dat ‘den blok erop moest’ werd dat eens te meer duidelijk. Voor de eigenaars van winkels die nu moeten knokken voor elke cent was dat ronduit pijnlijk. Er is geen hard bewijs dat de niet-essentiële winkels mee verantwoordelijk waren voor de tweede golf. Dat is er overigens ook niet voor de horeca, op een onderzoek uit het verguisde Amerika van Trump na dan. Er is heel veel niet in deze corona-epidemie maar gelukkig zijn er ondertussen wel coronavaccins. Als de regering er nu geen puinhoop van maakt om die verdeeld te krijgen dan kan kerstman Frank in 2021 misschien wel echte cadeautjes brengen. In de paashaas zal hij zich wellicht niet moeten verkleden want die komt naar we vermoeden helaas te vroeg om de langverwachte verlossing te brengen.

Bart Mertens

Lees meer over