Waar verloor Groen de gemeenteraadsverkiezingen?
De overheid gaf zopas de fijnmazige verkiezingsresultaten vrij, kiesbureau per kiesbureau. Dat leert ons één en ander over het stemgedrag van de Leuvenaars, bijvoorbeeld dat Groen de halvering van het aantal zetels niet te wijten heeft aan deelgemeente Kessel-Lo.
De Vlaamse overheid heeft de fijnmazige verkiezingsresultaten gepubliceerd en dat is best leerrijk voor politici maar zeker ook voor de kiezers die willen weten welke partij goed of slecht scoorde in een bepaalde Leuvense wijk.
Wat leren die cijfers ons? Als we de stembusgang van zondag 13 oktober in detail bekijken, dan valt in de eerste plaats op dat Vooruit erg sterk staat in het centrum van de stad. Met percentages tot 47,7% - het algemene resultaat was 41,7% - scoren de Leuvense socialisten historisch hoog, overigens ook in kiesbureau Sint-Maartensdal. In dat bureau valt eveneens op dat PVDA 11% behaalt en dat Vlaams Belang 9,6% laat optekenen. Dat laatste gegeven blijkt dan weer slecht nieuws voor N-VA dat het moet stellen met percentages die onder het uiteindelijke resultaat van 19,7% blijven.
Kijken we naar deelgemeente Wijgmaal, dan blijken de resultaten in de lijn van de algemene verkiezingsuitslag te liggen en eigenlijk geldt dat ook voor Wilsele, al is CD&V wel de uitzondering. Met uitschieters tot 25,3% staan de christendemocraten sterk in Wilsele, wellicht te danken aan schepen Johan Geleyns en zijn zoon Ruben die toch enige populariteit genieten in de deelgemeente.
Ook in Heverlee staat CD&V trouwens behoorlijk sterk met percentages tot 28%, met uitzondering van wijk Matadi waar vooral Vooruit en in mindere mate Groen duidelijk nog de plak zwaaien terwijl N-VA er geen voet aan de grond krijgt. Dat lukt overigens wel in Terbank waar de linkse partijen het toch moeilijker hebben om kiezers te overtuigen, al blijft Vooruit wel de grootste partij.
Dat brengt ons tot slot bij deelgemeente Kessel-Lo. Voorafgaand aan de stembusgang werd wel eens gesteld dat Groen de politieke prijs zou betalen voor het veelbesproken mobiliteitsplan in de deelgemeente maar niets blijkt minder waar. De aanhang bleef erg trouw, een gegeven dat ook PVDA te beurt viel in Kessel-Lo. Tel daarbij nog de percentages van Vooruit die aanschuren tegen 50% en je weet dat Kessel-Lo de meest linkse deelgemeente van Leuven is na zondag 13 oktober.
Conclusie van de fijnmazige verkiezingsresultaten? Groen verloor de verkiezingen niet in Kessel-Lo zoals door sommigen werd voorspeld maar wel in Terbank, Heverlee (met uitzondering van Matadi), Wilsele en hartje Leuven waar David Dessers vaak kop van jut was bij de kiezers, zelfs over thema’s die niet onder zijn bevoegdheden vielen zoals bijvoorbeeld betaalbaar wonen. Feit is dat Groen toch aan boord werd gehesen door burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit). Politiek strategisch een slimme zet want meteen een oppositiepartij minder in de gemeenteraad. Of een tweede opeenvolgende deelname aan het bestuur van Groen - zonder David Dessers deze keer – de partij deugd zal doen, valt nog af te wachten. Tijd brengt altijd raad, zelfs in de politiek.
Bart Mertens