COLUMN: Wat brengt kerstman Frank voor 2022?

Ook in 2022 zullen we nog rekening moeten houden met het coronavirus.
Wat een jaar alweer…uiteraard met ‘dank’ aan het coronavirus. Nu zouden we kunnen vluchten in ironie, sarcasme of zelfs cynisme maar laat het ons houden bij hoop nu 2022 eraan komt.

“2020 is bijna voorbij en daar zullen velen onder u niet rouwig om zijn, geheel terecht overigens. Zonder overdrijven kunnen we 2020 omschrijven als een jaar om snel te vergeten. Blijft de vraag: wat brengt 2021?” Deze drie zinnen verschenen in december 2020 in de laatste Passe-Partout van het jaar en zouden we nu zonder blozen kunnen herhalen. Het coronavirus bracht ons in maart 2020 een nieuwe realiteit, van quarantaines tot lockdowns en van overvolle ziekenhuizen tot vaccinaties. De grootste les die 2020 ons leerde was dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is want de regeringen gingen over tot een beleid van gas geven en op de rem trappen. Soms moest ‘den blok’ erop zoals minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) het stelde.

Gelukkig hadden we eind 2020 wel uitzicht op een brede vaccinatiecampagne en die zou ons uit het moeras halen. Dat deed ze ook maar in de loop van 2021 werd duidelijk dat het coronavirus zich niet zomaar zou laten temmen. De zogenaamde deltavariant bleek veel besmettelijker dan het originele coronavirus en bracht onze vrije samenleving opnieuw in een vertraging, al was die het voorbije jaar nooit zo extreem als in 2020. Dat hebben we te danken aan de vaccins die wel degelijk werken maar tegelijkertijd geen sloophamer zijn om het coronavirus definitief de kop in te slaan. Blijft de vraag: staan we eind 2021 even ver als eind 2020? Neen, we staan verder dankzij de inentingen maar de finish is nog niet in zicht.

Toen we eind vorig jaar schreven dat kerstman Frank in 2021 hopelijk wel echte cadeautjes zou kunnen brengen, juichten we te vroeg. En de politici en de experten met ons…Met het nieuwe jaar in het vooruitzicht zouden we kunnen vervallen in een soort van nihilisme maar waar zou dat ons brengen? Geen stap verder en bijgevolg moeten we blijven hopen dat het coronavirus snel haar koffers pakt. Met humor en geduld doorkruist de kameel de woestijn schreef een verstandige ziel ooit. Laat ons daar hoop aan toevoegen. De derde prik is cruciaal wat dat betreft maar minstens even cruciaal is de les dat moeder Natuur zich niet zomaar de wet laat dicteren. We zullen op één of andere manier moeten leren leven met het virus. Dat neemt niet weg dat de politici en de experten moeten afstappen van hun jojo-beleid want die aanpak is vernietigend voor de lijm in onze maatschappij. 2021 moet het jaar worden van een coronabeleid op de lange termijn met maatregelen die ons economisch en mentaal boven water houden. Ik wens het u allemaal oprecht toe, de politici in het bijzonder. Tot volgend jaar!

Bart Mertens

Lees meer over