Column: Moet er nog (zwem)water zijn?

Cartoon van zwemmende man in de Dijle in Leuven
Leuven profileert zich graag als sportstad en slaagt daar wonderwel in met het WK Wielrennen dat in september op de agenda staat. Blijft de vraag: zou het verstandig zijn om die status nog te versterken met een zwembad van Olympische afmetingen?

“Er is te weinig zwemwater in Leuven voor kwalitatief zwemonderwijs! We zijn gevestigd in de grootste studentenstad van het land en huisvesten hier heel wat jongvolwassen talenten. Als club blijven wij schreeuwen om oplossingen voor problemen die ons ervan weerhouden om van Leuven de echte (zwem)topsportstad te maken.” Aan het woord is Leuven Aquatics en wel in augustus 2019. De bekende Leuvense zwemclub had overschot van gelijk en helaas is er nog steeds werk aan de winkel. Nochtans was toenmalig schepen van Sport Els Van Hoof (CD&V) groot voorstander van een zwembad van 50 meter in Leuven: “Een bad van 50 meter is duur en we rekenen op subsidies om zo’n project zo snel mogelijk te realiseren. Vlaams-Brabant is de enige provincie zonder 50-meter zwembad. Leuven zou als hoofdstad de ideale locatie zijn voor een zwembad van die afmetingen.”

Ruim een jaar later werd Leuven uitgeroepen tot Europese sportstad maar echte plannen voor een 50-meter bad zijn er anno 2021 nog steeds niet. Johan Geleyns (CD&V), de opvolger van Van Hoof, zou het graag zien gebeuren maar helaas wordt het debat over meer zwemwater in Leuven al te vaak overschaduwd door het veelbesproken project Leuven Bad in de Vaartkom. Je zou dat een doodgeboren kind kunnen noemen en bovendien levert het geen enkele bijdrage aan meer zwemwater in Leuven. Het enige wat Leuven Bad gemeen heeft met een zwembad van Olympische afmetingen is dat het veel geld gaat kosten. Gemeenteraadslid Pieterjan Van Gerven (N-VA) beseft dat maar al te goed maar blijft terecht aandringen op de bouw van een zwembad van 50 meter. “Die investering zou de sportieve uitstraling van Leuven echt versterken”, weerklonk het al herhaaldelijk. Schepen Geleyns zit op dezelfde lijn maar dat betekent nog niet dat er al concrete plannen worden gemaakt. “De omgeving van de Brabanthal lijkt ons ideaal maar een studie moet dat nog bevestigen. De studie zou deze legislatuur in orde moeten komen zodat we in de volgende kunnen overgaan tot de uitwerking”, aldus de schepen in het najaar van 2020. Met de coronacrisis op ons bord zal het echter noodzakelijk zijn om keuzes te maken. Of ook: laat project Leuven Bad nu maar vrolijk in het water vallen en ga voluit voor een zwembad van 50 meter. Je doet er de zwemmende Leuvenaars –van jong tot oud- een groot plezier mee en bovendien zou de volgende Belgische medaille op de Olympische Spelen wel eens een Leuvens randje kunnen hebben. Meer redenen hoef je toch niet te hebben, toch?

Bart Mertens

Lees meer over