COLUMN Alle handen op elkaar voor Jasper Stuyven

Cartoon WK Wielrennen in Leuven
WK
Zondag is Leuven heel even het epicentrum van de wielerwereld want die dag rijden de eliterenners het WK Wielrennen. De eindmeet wordt getrokken op de Leuvense ring ter hoogte van de Philipssite en we hopen uiteraard dat thuisrijder Jasper Stuyven mag pronken met de regenboogtrui.

Leuven heeft de finish van het WK Wielrennen binnengehaald en dat feit op zich zou je trots moeten maken als Leuvenaar. Werkelijk de hele wereld kijkt tijdens het wereldkampioenschap naar ons provinciestadje. Toch een prestatie, niet? Het is dan ook nog eens een feesteditie want het WK Wielrennen bestaat welgeteld honderd jaar. Dat het WK Wielrennen naar Leuven komt, hebben we overigens mede te danken aan voormalig burgemeester Louis Tobback (Vooruit). Toen Tom Van Damme als voorzitter van de Belgische Wielrijdersbond in 2010 –Stijn Devolder had zich net tot Belgisch kampioen gekroond- op de Grote Markt in Leuven het woord wereldkampioenschap liet vallen, reageerde burgemeester Tobback kordaat in zijn gekende stijl met de volgende woorden: “Als je Leuven niet laat opbieden tegen andere steden, stellen we ons kandidaat”.

Toch ging het WK van 2018 aan Leuven voorbij maar de editie van 2021 kreeg de universiteitsstad wel toegewezen. Nu brengt zo’n WK Wielrennen heel wat praktisch gedoe met zich mee zoals bijvoorbeeld parkeerverboden en aanverwanten maar laat ons nu voor één keer over de drempel van verzuring stappen. We moeten gewoon fier zijn dat Leuven een week lang de wielerhoofdstad van de wereld is en zeuren kunnen we later nog meer dan genoeg. Daarmee hebben we niet gezegd dat bewoners van straten die dringend toe zijn aan vernieuwing geen recht van spreken hebben nu sommige straten die op het circuit van het WK liggen voorrang krijgen. Ach, bekijk het als volgt: de straten die nu onder handen werden genomen, komen op korte termijn al niet meer op de lijst terecht en de stad Leuven zal best nog wel wat geld vinden om na het WK Wielrennen ook andere straten aan te pakken.

Laat ons nu vooral blij zijn dat we thuisrijder Jasper Stuyven met zijn allen kunnen aanmoedigen van op onze dorpel. De winnaar van Milaan-San Remo is niet de favoriet bij uitstek voor het WK Wielrennen maar voor eigen publiek kan een topsporter altijd iets meer. Bovendien ligt het parcours Stuyven wel want hij kent het door en door. Zelf had hij overigens nooit durven dromen van een WK te rijden in zijn geboortestreek maar Jasper kijkt er erg naar uit. “Het parcours is te vergelijken met de Ronde van Vlaanderen. Erg pittig. De hellingen zijn niet onoverkomelijk maar de combinatie van smallere wegen en de opeenvolgende beklimmingen maakt het parcours erg zwaar.” Jasper voegt er nog aan toe dat een WK in eigen land altijd speciaal is maar een WK voor de deur waar je bent opgegroeid is extra bijzonder. Laat ons Jasper Stuyven volgen in zijn analyse en als fiere Leuvenaars supporteren voor ‘de Jappe’.

Bart Mertens

Lees meer over