Leuvense verenigingen trekken ten strijde tegen zwerfvuil

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Op zaterdag 23 en zondag 24 maart trekken Leuvense verenigingen en buurtwerkingen de straat op om zoveel mogelijk zwerfvuil op te rapen. Het is al voor de 21ste keer op rij dat Leuvenaars massaal ten strijde trekken tegen zwerfvuil.

Dit jaar ruimen 24 verenigingen en buurtwerkingen een bepaalde buurt op. Vaak gaat het om hun eigen buurt. De afdeling stadsreiniging haalt nadien het verzamelde zwerfvuil op. De deelnemers krijgen speciale vuilniszakken, handschoenen, fluohesjes en grijpstokken van OVAM. Bovendien kunnen de verenigingen zo hun kas spijzen, want in ruil voor hun inspanningen krijgen ze een subsidie van de stad.

“De stad wil met deze actie niet enkel werk maken van een properder Leuven. Inwoners worden op deze manier ook gesensibiliseerd om mee zorg te dragen voor het milieu. Zwerfvuil is niet alleen storend voor het zicht, het is ook schadelijk voor het milieu. Daarnaast werkt zo’n opruimactie ook verbindend: mensen ontmoeten elkaar en bouwen samen aan een warme buurt”, zegt Thomas Van Oppens, schepen van stadsreiniging.

De inschrijvingen voor het opruimweekend van 23 en 24 maart zijn ondertussen afgesloten. Leuvense verenigingen of scholen die op een ander moment een eenmalige opruimactie willen organiseren kunnen terecht op www.leuven.be/opruimactie voor meer informatie.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans