Leuvense Jaarmarkt. Nog meer Brabants trekpaardenplezier voor jong en oud

Op de Leuvense jaarmarkt van 4 september zetten de provincie Vlaams-Brabant en de stad Leuven het Brabants trekpaard nog meer in de kijker. Naast de traditionele keuring voor een trekpaardenshow, komen er dit jaar nog koetsenritten, demonstraties door een hoefsmid, een huldiging van het mooiste veulen en een selfiestand bij.

De provincie Vlaams-Brabant zet zich in voor de herwaardering van het Brabants trekpaard. Daarmee wil het de teloorgang van dit ras tegengaan en het een nieuwe toekomst geven.

‘Hiervoor moeten we een stevig draagvlak hebben en nog versterken bij het grote publiek. De jaarmarkt is een ideale gelegenheid om het Brabants trekpaard in al zijn facetten te tonen. Dit jaar is het paard opnieuw de grote trekpleister van dit evenement’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme en land- en tuinbouw.

De provincie organiseert dan ook, samen met de stad Leuven, tal van extra activiteiten tijdens de Jaarmarkt van 4 september.

Net als verleden jaar zal er naast de traditionele keuring in een tweede ring op het Sint-Jacobsplein heel de voormiddag lang een showprogramma met trekpaarden worden opgevoerd. Voltige (turnen te paard), stijlrijden en spelen zullen elkaar afwisselen.
Op de Kapucijnenvoer, ter hoogte van de Kruidtuin, kan iedereen instappen voor een rit op een paardenkoets. Daar zal ook een hoefsmid de kunst van het beslaan van een trekpaard demonstreren, inclusief het gebruik van een authentieke hoefstal.
Omstreeks 10 uur wordt het mooiste veulen van Vlaams-Brabant op het Sint-Jacobsplein gehuldigd. En wie zichzelf wil vereeuwigen met een trekpaard op de achtergrond, kan terecht op een ‘selfiestand’.

“Dit is weer een extra boost voor onze Jaarmarkt”, zegt Erik Vanderheiden, Leuvens schepen van landbouw, “we knopen zo weer aan met de aloude traditie van de sterke aanwezigheid van trekpaarden in het hart van de stad’.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer