Leuvense gevangenissen krijgen renovatiebudget van 10 miljoen euro

Kirsten Bosmans
3 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

De Leuvense gevangenissen, Leuven Hulp en Leuven Centraal, kunnen de komende 2 jaar rekenen op bijna 10 miljoen euro aan investeringen voor renovatie- en onderhoudswerken. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van Kamerlid Renate Hufkens (N-VA) aan viceminister en minister van Binnenlandse zaken en Veiligheid, Jan Jambon (N-VA).

“De gevangenissen in onze stad zijn ondertussen respectievelijk bijna 150 en 160 jaar oud. Renovatiewerken zijn vanzelfsprekend broodnodig,” volgens N-VA Kamerlid Renate Hufkens. De eerste fase van de werken begon reeds vorig jaar. Bijna een half miljoen euro werd gebruikt voor de renovatie van de poort, de gevels, het bliksemafleidersysteem alsook de douchecellen. Dit jaar trekt de renovatiegolf helemaal op gang met investeringen van ruim 6 miljoen euro in Leuven Centraal en 1,3 miljoen euro in Leuven Hulp. De werken omvatten een herinrichting van volledige vleugelcellen, nieuwe bekabeling en elektriciteitswerken.

Voor de complete afronding van deze grote werken worden dit jaar verder nog offertes goed voor net geen 2 miljoen euro uitgeschreven. “Zo komt de teller in totaal op bijna 10 miljoen euro over 2 jaar tijd,” telt Hufkens. “De Leuvense gevangenissen tellen samen ongeveer 500 gedetineerden. De werken zijn belangrijk voor de veiligheid en het welzijn van ons detentiepersoneel en de gedetineerden die de gevangenissen onderhouden en gerenoveerd worden.”

De investeringen kaderen in het Masterplan Gevangenissen waar Jan Jambon (N-VA) budget voor vrijmaakte.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans