Leuvense fotografe brengt ode aan de zee Fototentoonstelling in Kruidtuin van 7 tot 17 juni

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Van 7 tot 17 juni kan je in de Kruidtuin in Leuven naar LAUT, de eerste fototentoonstelling van Leuvense fotografe Marilyn De Smet. LAUT is het Indonesische woord voor ‘zee’ en die staat centraal in de expo. De voormalige Leuvense stadsfotograaf Marco Mertens opent de tentoonstelling met een introductie van Marilyn De Smet.

Marilyn De Smet uit Leuven (°1984) heeft iets met water. Al sinds haar tienerjaren is ze fanatiek surfster. Tussen de golven ontsnapt ze aan het dagelijkse leven om het echte leven te voelen. Leven in het teken van de zee, ergens tussen intuïtieve angst, meditatieve kalmte en ultieme gelukzaligheid, werkt voor haar louterend en bevrijdend. Ook visueel is de fotografe door water gefascineerd. Door reflectie en breking van het licht kan de kleurloze substantie alle tinten van het spectrum aannemen. Water is vloeibare energie, altijd in beweging en dus onmogelijk vast te pakken. Behalve op foto, dacht Marilyn.

Risicovolle actie voor esthetische abstractie
Ze reisde met haar surf- en levenspartner Jo naar Sipora, één van de Mentawai-eilanden voor de Westkust van Sumatra. “De Indonesische eilandjes liggen haast onbereikbaar ver en er valt weinig te beleven. Maar onder surfers is het een begrip,” vertelt Marilyn. “Je vindt er de beste golven ter wereld in het helderste water.” Gewapend met helm, zwemvliezen, een stevige onderwaterbehuizing en een grote dosis durf, begaf Marilyn zich in het woeste water van de Indische Oceaan. Niet zonder risico, want de golven toornen er gemakkelijk 3 tot 4 meter hoog. Waar die metershoge golven breken op scherp koraalrif, waar zelfs de meest ervaren surfers liever niet belanden, daar dook Marilyn onder om de kolkende watermassa in beeld te brengen. Voor één keer niet op zoek naar de perfecte surfgolf, maar naar het beste beeld.

Impressies onder water
Het resultaat zijn 20 abstracte beelden waarin Marilyn het water even stil legt op momenten die met het blote oog niet te vatten zijn. Ze liet de foto’s drukken op ruw german etching tekenpapier, waardoor zoveel beweging en structuur uit de beelden spreekt, dat het bijna schilderijen lijken. De druppels, spatten en rimpelingen lijken bijna penseelstreken van een impressionist. LAUT legt het woeste water stil en laat subtiele golvingen spreken.

Feestelijke opening
De expo opent feestelijk op 7 juni om 20u met een verwelkoming van Marco Mertens. Hij zal een woordje uitleg geven over de tentoonstelling en over het werk van Marilyn. De expo loopt nog tot de finissage 17 juni in de Oranjerie van de Kruidtuin in Leuven.

Registratie
Wenst u aanwezig te zijn bij de opening, registreer dan zeker via www.marilyndesmet.be

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer