Leuvense burgemeesters steunen protest versmalling E40

afslag-bertem-e40-snelweg
Stefan Van de Weyer
3 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

De verzamelde burgemeesters van het arrondissement Leuven sluiten zich aan bij het protest tegen de geplande versmalling van de E40 tussen Leuven en Brussel, zo meldde nieuwsagentschap Belga maandag in de vooravond. Ze verkregen deze info via een persbericht, namens het zogenoemde burgemeestersoverleg Oost-Brabant.

Het Brussels Gewest heeft plannen om de E40 tussen Leuven en Brussel bij het binnenrijden van de hoofdstad te versmallen van zes naar vier rijstroken. Het Burgemeestersoverleg Oost-Brabant, dat de dertig gemeenten van het arrondissement Leuven groepeert, stelt dat dit niet alleen files zal verplaatsen van de Brusselse toegangswegen naar de E40, maar ook méér files zal veroorzaken.

“De file van het verkeer die Brussel binnenrijdt, komt dan veel vaker en langer samen met de file van het verkeer die via de E40 naar de Brusselse Ring rijdt. En als je twee files bij elkaar brengt, is de samengevoegde niet dubbel zo groot, maar een kwadraat ervan. Meer files op de E40 zal ook meer sluipverkeer veroorzaken op kleinere wegen in de hele regio”, zeggen de burgemeesters. “Het kan niet dat Brussel de lasten van zijn grootstedelijke functie afwentelt op de omliggende regio.”

De burgemeesters betreuren dat “het Brussels Gewest een maatregel met dergelijke grote impact op de hele regio ten oosten van Brussel eenzijdig en zonder overleg met Vlaanderen neemt” en vragen om de aangekondigde maatregel niet door te voeren. Ze verzoeken Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) om overleg te plegen met zijn Brusselse collega.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer