Leuvense brandweerman genomineerd voor Miauwkes Award

Kirsten Bosmans
3 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Karel Van den Eynde, adjudant-brandweerman in Leuven, is genomineerd voor de Miauwkes Award. Columniste Veronique Puts en weekblad Dag Allemaal selecteerden hem vanwege zijn heldhaftige reddingsactie van een kat op een Leuvens viaduct.

Op 26 augustus reiken Veronique Puts en Dag Allemaal weer de Miauwkes Award uit aan ‘De Grootste Kattenheld van Vlaanderen’. Als derde kandidaat selecteerden ze Karel Van den Eynde, een adjudant-brandweerman uit Leuven die bekend staat voor zijn grote dierenliefde.

“Ik weet uit eigen ervaring dat de liefde voor een dier zeer diep kan zitten”, zegt de man in Dag Allemaal. “Als kind had ik een pony, mijn grote vriend. Soms ging ik in het gras liggen tussen zijn poten. Of soms mocht hij van mijn moeder in de keuken om een boterham te halen.”

Karel liep vooral in de kijker toen hij enkele weken geleden een katje redde van een viaduct in Leuven. “Het dier kon geen kant op en kromp angstig ineen bij elke auto die passeerde. We zijn er onmiddellijk naartoe gegaan en met de hulp van een medewerker van Zwerfkat in Leuven hebben we het dier in veiligheid kunnen brengen.”

“Uitzonderlijk was dat niet. We komen zeker 20 keer per jaar in actie om een kat te redden. Van alle dieren moeten we hen het vaakst redden. Zelden uit brandende gebouwen, maar meestal uit hoge bomen en van daken. Dat is typisch voor nieuwsgierige en avontuurlijke katten. Andere dieren die we vaak moeten redden: paarden en koeien die in een gracht zijn gesukkeld, en in de winter vogels die in het ijs zijn terecht gekomen”, besluit Karel in Dag Allemaal.

Op 26 augustus weten we of Karel de Miauwkes Award wint.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans