Leuvense Benedenstad in volle ontwikkeling

16 september 2019 | 16u20 | Gepost door redactie
Leuvense Benedenstad in volle ontwikkeling
De Leuvense Benedenstad – het brede gebied rond de oevers van de Dijle en de eerste stadsomwalling in de binnenstad – gaat de komende jaren drastisch veranderen: de Dijle komt weer in het straatbeeld, twee grote nieuwe parken zullen het leven in de stad nog aangenamer maken en er verrijzen verschillende nieuwe gebouwen waar wonen, werken en ontspannen centraal staan.
Wil je meer weten over de plannen en de visie? Kom dan eind september naar de infomarkt en het event Benedenstad-op-zondag.
Het bericht Leuvense Benedenstad in volle ontwikkeling verscheen eerst op Leuven Actueel.

De Benedenstad krijgt stilaan een ander uitzicht. Woonprojecten als ‘Barbarahof’ en ‘Janseniushof’, de verhuis van de meeste ziekenhuisfuncties naar Gasthuisberg en de invoering van het circulatieplan hebben de werking van dit deel van binnenstad al sterk beïnvloed. “Maar de komende maanden en jaren schakelen we een versnelling hoger. De allesoverheersende ziekenhuistoren verdwijnt, historische gebouwen krijgen een nieuwe bestemming en de Benedenstad verandert in een autoluwe stadswijk met veel groen en water, een aantrekkelijk publiek domein en aangename stedelijke en culturele activiteiten voor iedere Leuvenaar”, zegt schepen van ruimtelijk beleid en gebiedscoördinatie Carl Devlies. “Daar is hard over nagedacht. De stad coördineert het hele project zodat alle overheidsdiensten en private ontwikkelaars vlot kunnen samenwerken en elkaar versterken.”

Dijle en erfgoed als basis
Zo vormt de Dijle al enkele jaren de basis van de Leuvense herontwikkeling, denk maar aan de Vaartkom en de Dijleterassen aan het SLAC. Ook voor de Benedenstad is water de ‘blauwe draad’ doorheen de plannen en zal het de stad sterk verfraaien: “Het wordt aangenaam vertoeven langs de opengelegde Dijle, de Aa (een zijarm van de Dijle) of op de Vismarkt en omgeving, waar water meer zichtbaar zal zijn.”

Erfgoed is een tweede pijler waarop de stadsontwikkeling berust. De Benedenstad telt heel wat oude, leegstaande complexen, zoals kloosters, kerken, afgeleefde universiteitsgebouwen … . “Erfgoed maakt een volwaardig deel uit van onze stad, deze waardevolle gebouwen hebben een grote meerwaarde. We beschouwen ze niet als last voor de herontwikkeling, noch als onaantastbare heilige gralen. We gaan uitvoerig na of en welke nieuwe rol ze anno 21ste eeuw voor onze stad kunnen vervullen,” aldus schepen Devlies. “Zo transformeert de kapel in Burenberg – de voormalige Accosite – in een sociaaleconomisch restaurant, het instituut Maisin krijgt een plekje in een woonzorgcentrum, de Sint-Jacobskerk wordt gestabiliseerd en krijgt een nieuwe functie, de voormalige ambassadewoning Den Blauwen Oijvaert dient als kantoorruimte enzovoort. Al deze erfgoedgebouwen geven de Benedenstad haar unieke karakter, daarom investeren zowel de stad als de privépartners graag in deze eerder complexe projecten.”

Levendige Podiumkunstensite
Ook in het podiumkunstenverhaal is het verleden nooit veraf. Met de herontwikkeling van historische kleppers als de Predikherenkerk en de Romaanse Poort – een voormalig klooster – krijgt het hele gebied een culturele boost in een geschiedkundige setting. “Het nieuwe Podiumkunstengebouw bouwt verder op de historische stedelijke structuur. Door de specifieke inplanting, de daken en de verbindingen versmelten oud en nieuw tot één geheel. We maken er een echte ontmoetingsplek van, waar alle Leuvenaars graag komen. De multifunctionele ruimtes in het gebouw maar ook de pleintjes errond zullen ervoor zorgen dat buurtbewoners, verenigingen, blokkende studenten, shoppers, ..  er de ruimte vinden om te ontspannen”, zegt schepen van stadsgebouwen Lalynn Wadera.

Groene zuurstof
Niet alleen architecturaal zal dit stadsdeel er over tien jaar helemaal anders uitzien. Bewoners en bezoekers zullen er van een pak meer groen kunnen  genieten. “Het park op de Hertogensite zal indrukwekkend zijn. Op de plaats van de huidige parking komt een groot groen park van 1 ha met overstroombare oevers, veel bomen en wandel- en fietspaden. Ook het nieuwe park op de Accosite, de uitbreiding van het Bruulpark, de vergroening van pleinen zoals de Vismarkt en van de Dijle-oevers, extra straatbomen, … zullen groen en rust brengen. De stad kleurt anno 2030 veel groener, ook in het historisch centrum dus. Want ook in de Benedenstad, met zijn vele gebouwen en erfgoed, scheppen onder andere parken, bomen, geveltuinen en groendaken verkoeling, rust en zuurstof”, zegt schepen Lalynn Wadera.

Zoals in de rest van Leuven is ook hier de organisatie van het verkeer essentieel.

Mobiliteit als basis voor een leefbaar stadsdeel
“Fietsers en voetgangers voelen zich dan ook welkom in de hele Benedenstad. Met de heraanleg van de Vismarkt wordt de hele omgeving autovrij en autoluw. Sluipverkeer valt weg waardoor er ruimte vrijkomt voor bewonersparkeren. Bezoekers die met de wagen komen, kunnen in de toekomstige Parking Benedenstad terecht. Daar tref je ook een grote fietsenstalling en heel wat vormen van deelmobiliteit,”  zegt schepen van mobiliteit David Dessers. Er is uiteraard ook veel aandacht voor goed openbaar vervoer, met een nieuw tracé en op termijn een autonome busshuttle.

Ontdek het zelf op de infomarkt en Benedenstad-op-zondag
Wie nieuwsgierig is naar al deze plannen kan eind september terecht op de infomarkt die de stad samen met heel wat partners organiseert. Je krijgt inzicht in de beleidslijnen rond erfgoed, wonen en mobiliteit in de Benedenstad en meer uitleg over de meest concrete plannen zoals de Podiumkunstensite, Burenberg, het openleggen van de Dijle, de woonprojecten op de Hertogensite.

De stad is ook erg benieuwd naar de reacties en de noden die er nog zijn. Heb je nog tips om van de Benedenstad een levendige buurt te maken waar elke Leuvenaar thuiskomt, dan kan je die ideeën kwijt op de infomarkt.

De infomarkt gaat door op de benedenverdieping van het leegstaande Sint-Pietersziekenhuis op:

  • donderdag 26 september  van 16 tot 21 uur
  • vrijdag 27 september  van 11 tot 16 uur
  • zondag 29 september 2019 van 13 tot 18 uur.
Beleef de Benedenstad

Op zondag 29 september is er naast de infomarkt ook het event ‘Benedenstad-op-zondag’. Die zondag kan je  tussen 13 en 18 uur verschillende locaties, optredens, tentoonstellingen, lezingen in het hele gebied bezoeken. Je kunt de buurt op eigen houtje (her-)ontdekken of via een gratis rondleiding.

Surf naar https://www.leuven.be/benedenstadopzondag?utm_source=rss&utm_medium=rss voor het programma. Er is voor ieder wat wils:

Cultuur
In het anatomisch theater zijn er pianoconcerten, in de kapel van de voormalige Accosite (Burenberg) loopt er een Try Out Festival van jonge podiumkustenmakers, de kapel van de Romaanse Poort huisvest een fototentoonstelling, de eenmalig toegankelijke tuin van de Villa in de OLV-straat wordt opgeluisterd met poëzie enzovoort.

Wonen
Wie interesse heeft in de vele woonprojecten kan terecht bij projectontwikkelaar Resiterra, of bij de toekomstige cohousing-bewoners van Botanico.

Historiek
Geïnteresseerd in de geschiedenis van deze plek? In Improvisio vertellen de laatste zusters over de geschiedenis van de omgeving en het gebouw, en in het Kloosterhotel geeft stadsarcheologe Lisa Van Ransbeek een lezing over haar archeologisch onderzoek rond deze zone.

Gastronomie
Wie honger en dorst heeft, kan terecht in het Kloosterhotel of bij Improvisio.

Het bericht Leuvense Benedenstad in volle ontwikkeling verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over