Leuvense bedrijven starten inzamelactie voor dakloze mensen

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Het Brabants Apothekers Forum, CAW Oost-Brabant en Bringme hebben de handen uit de mouwen gestoken om tijdens de feestdagen mensen op te roepen om verzorgingsproducten in te zamelen voor dakloze mensen. Van 17 tot 21 december geeft Bringme zijn Leuvens netwerk met meer dan 10.000 gebruikers de kans om de verzorgingsproducten te doneren in hun box. Het CAW zal de ongebruikte producten onder de vorm van verzorgingspakketten bezorgen aan dakloze mensen.

Voor dakloze mensen is een warme winteropvang en brood op de tafel de eerste prioriteit, vaak ten koste van de eigen gezondheid en hygiëne. Daarom zette het Brabants Apothekers Forum een actie op touw om ongebruikte verzorgingsproducten in te zamelen. Deze actie is gestart op 4 oktober en loopt tot eind december. Om het bereik van de actie te vergroten, werkt het CAW nu samen met Bringme. Vanaf vandaag zullen verschillende organisaties en residenties, waaronder stad Leuven, Acerta, KBC, De Hoorn en ADD, deelnemen aan de actie.

Doneren in één click

De Leuvense Bringme gebruikers ontvangen deze week een e-mail met een QR-code. Deze scannen ze aan hun box waarna een inzamelcompartiment zich opent waarin ze de ongebruikte verzorgingsproducten kunnen achterlaten. CAW stelt hiermee verzorgingspakketten samen voor de dakloze mensen.
Jo Vandebergh, CEO van Bringme: “De Bringme Box is op zich al de meest duurzame manier om online bestellingen te laten leveren, maar we willen ook ervaren hoe we voor andere maatschappelijk verantwoorde initiatieven de kracht van ons netwerk kunnen inzetten. Door het donatieproces te vereenvoudigen en vlekkeloos te laten verlopen, kunnen we de solidariteit onder de mensen vergroten.”

Opstap naar nationale actie

Indien de actie succesvol is, wil het bedrijf begin volgend jaar een grootschalige inzamelactie op touw te zetten die de medewerkers van de meer dan 1.000 bedrijven binnen het Bringme-netwerk zal betrekken.
Het CAW onderstreept het belang van een dergelijke grootschalige inzet voor dakloze mensen: “Persoonlijke hygiëne is een basisrecht van elke mens. Verzorgingsproducten zijn nochtans niet goedkoop. Daarnaast wil de actie ook de mensonwaardige situatie van dakloze mensen in de kijker zetten. Tijdens de winter is het extra belangrijk dat we tegemoetkomen aan de behoeften van deze mensen”, aldus Greet Monstrey van CAW Oost-Brabant.

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans