Leuvense bedrijven dringen thuisleveringen terug

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

In Leuven maakt een aantal bedrijven er een prioriteit van om de schade van e-commerce terug te dringen. En de resultaten zijn verbluffend. Meer dan 13.000 Leuvenaars zweren intussen thuisleveringen al af. Samen zorgen zij voor minder files, luchtvervuiling, geluidsoverlast en CO2-uitstoot als gevolg van thuisleveringen. Een technologisch snufje is de succesfactor in dit verhaal.

Joris Beckers becijferde enkele weken geleden in zijn doctoraatsstudie dat de maatschappelijke schade van e-commerce zo’n 45.000 euro per dag kost. De schade valt echter niet alleen in euro’s te meten: ook de luchtkwaliteit en de mobiliteit gaat erop achteruit door de tienduizenden leveringen die elke dag weer aan huis worden geleverd. Een steeds groter wordende groep van prominente Leuvense bedrijven wil daar paal en perk aan stellen. Daarvoor werken ze samen met het Leuvense Bringme.

Technologie als oplossing

Het Leuvense technologiebedrijf Bringme bracht drie jaar geleden al een innovatief systeem op de markt dat thuisleveringen overbodig maakt en tegelijk retourzendingen kan bundelen. De Bringme Box heeft intussen zijn weg gevonden naar bedrijven, overheidsgebouwen, appartementsgebouwen en universiteiten. De gebruikers laten hun bestellingen leveren in de Bringme Box op het werk zodat al die private leveringen gebundeld geleverd worden. Individuele thuisleveringen zijn dus niet meer nodig, daardoor daalt het aantal (overbodige) ritten van koerierdiensten in de stad aanzienlijk.

13.000 Leuvenaars zweren thuisleveringen af

Doordat meerdere Leuvense bedrijven de krachten bundelen, speelt Leuven een voortrekkersrol in het terugdringen van de maatschappelijke schade van e-commerce. Drie jaar geleden ontrolde Bringme een netwerk van slimme boxen in Leuven, goed voor een investering van 475.000 euro. Bij verschillende leden van Leuven Klimaatneutraal 2030 werden toen Bringme Boxen geïnstalleerd, zoals bij KU Leuven, KBC, UZ Leuven, Acerta en de Provincie Vlaams-Brabant. Na 12 maanden werden al 34.000 ritten vermeden dankzij het netwerk van Bringme Boxen. Door het succes sloten vele bedrijven (Imec, Commscope, Waterview, de Hoorn, Eandis, Materialise, ADD, Boerenbond, Groep T,…)  en gebruikers zich aan. Vandaag bundelen maar liefst 13.521 Leuvenaars hun leveringen in de box. Bringme wil in 2018 voor 150.000 uitgespaarde ritten gaan. De nieuwe functionaliteit van retourneren via de box zal daar ongetwijfeld bij helpen.

Jo Vandebergh, CEO van Bringme: “De bedrijven die het systeem van het eerste uur omarmden, hebben ondertussen beslist om Bringme ook op andere locaties aan te bieden. Voor de KU Leuven betekent dat bijvoorbeeld dat alle 40.000 studenten vanaf 2018 potentiële gebruikers van Bringme worden, want alle studenten krijgen op verschillende locaties toegang tot het systeem. Dat moet ervoor zorgen dat Bringme vanaf 2018 alleen al in Leuven 150.000 thuisleveringen en retourzendingen van de weg kan halen. Dat is een niet te onderschatten vermindering van de CO2-uitstoot, luchtvervuiling en een verdere stroomlijning voor de zachte mobiliteit in de Leuvense binnenstad.”

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans