Leuvense avonturier trekt op expeditie naar Lapland

Kirsten Bosmans
4 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

De Leuvense avonturier Bert Poffé (46) trekt in februari en maart samen met zijn Luxemburgse collega Raphael Fiegen (26) het arctische Koningspad af. Het Koningspad (Kungsleden) is 443 kilometer lang en loopt door Lapland, langs de hoogste berg van Zweden. Na maanden training met hun hondensleden zijn beide doorgewinterde avonturiers klaar om de ijzige kou en magische wildernis te verkennen.

Kungsleden is het Koningspad, een 450 km lang wandelpad in Lapland (van Abisko tot Hemavan). Eind 19de eeuw aangelegd als toeristisch pad, dat van juni tot september begaanbaar is. Het pad loopt onder andere langs de hoogste berg van Zweden (Kebnekaise) en door het nationaal park Stora Sjöfallet. Avonturiers Bert Poffé (46) en Raphael Fiegen (26) volgen in februari en maart in de ijzige kou het ondergesneeuwde pad in de magische wildernis met hondensleden. “Door samen op tocht te gaan en te leven als een nomade, ga je terug naar wat echt belangrijk is. De vier basisbehoeften worden uitvergroot: beschutting, voeding, drank en vriendschap. De rest is ballast die het leven ingewikkeld maakt.”

Leuvenaar Bert Poffé heeft al talrijke expedities succesvol afgelegd. Hij leerde van en leefde met de oorspronkelijke inwoners van Canada (first nations) en Mongolië. Elk van zijn avonturen heeft spektakelwaarde, maar het is Poffé om veel meer te doen: het opnieuw aansluiting vinden bij de natuur (rewilden). Welke technieken van de oorspronkelijke jagers-verzamelaars kunnen we meenemen in onze rugzak van elke dag en gebruiken in onze strijd tegen de uitwassen van onze Westerse rat-race?

Bert Poffé is een van de drijvende krachten achter GoodPlanet Belgium, een organisatie die lespakketten en dergelijke ontwikkelt rond duurzaamheid en biodiversiteit. Elk jaar bereiken ze meer dan 300.000 kinderen. Met de expeditie wil Bert nog meer ruchtbaarheid geven aan die initiatieven.

Hebben het peter- en meterschap aanvaard voor deze expeditie: de bekende Franse fotograaf en cineast Yann Arthus-Bertrand (onder meer bekende van De aarde vanuit de hemel) en Brigitte Malou, Managing Director van de Grotten van Han.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans