Leuvens team en Longin eindigen derde op WK voor zonnewagens

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

De Leuvense ingenieursstudenten die de afgelopen dagen deelnamen aan het wereldkampioenschap voor zonnewagens in Australië is als derde over de eindstreep gekomen. De overwinning ging – alweer – naar een team uit het Nederlandse Delft. Het Leuvense team is zeer tevreden over haar prestatie, net als racepiloot Bert Longin, die ter hulp kwam.

De 21 studenten van de KU Leuven waren er op voorhand van overtuigd dat ze een sterke prestatie zouden neerzetten. En ondanks pech op de eerste dag van de race deden ze dat ook. Een hele tijd leken de Leuvense studenten van het Punch Powertrain Solar Team op de vijfde plaats te stranden. Maar op dag vier slaagden ze er toch in om een derde plaats te veroveren. Op de vijfde en laatste dag wisten ze die plaats veilig te stellen.

Resultaat: een podiumplaats, waar de Leuvenaars heel blij mee waren. Toch benadrukten ze vooral de vriendschap en de hechte banden die ze met elkaar hadden gesmeed. Zowel in de 15 maanden voorbereiding als tijdens de race zelf.

Om deze verdiende derde plaats in de wacht te slepen, werd er heel het jaar lang hard gewerkt. De Punch 2-solarwagen werd van de meest geavanceerde technologieën voorzien. En Bert Longin zat als ervaren piloot voor de tweede keer aan het stuur om het team te versterken. Een combinatie die duidelijk geloond heeft.

In totaal namen ongeveer 40 zonnewagens uit 21 landen deel aan het wereldkampioenschap. Ze legden 3.000 kilometer af, van Darwin in het noorden van Australië naar Adelaide in het zuiden. Daarbij legden ze grote stukken in de woestijn af, wat vooral een beproeving was voor de temperatuur. Die liep soms op tot 50 graden.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans