Leuvenaar vindt cola opnieuw uit

Ann Peeters
12 maanden geleden
door Ann Peeters

Het vintage limonademerk Ritchie is sinds 2016 aan een fel gesmaakte opmars bezig in België. Vanaf nu serveert Ritchie ook een 100% natuurlijke cola. Er ging heel wat research aan vooraf, maar de Leuvense Ritchie limonademaker Jan Verlinden is er in geslaagd om de cola heruit te vinden en mag zich vanaf nu dus ook colamaker noemen.

De eerste natuurlijke cola zonder karamel en fosforzuur ooit in België

Over colarecepten wordt al eeuwenlang wat mysterieus gedaan. Niemand zou exact weten wat er precies in zit. “Niet zo bij Ritchie cola: hier komen er niet echt “geheime” ingrediënten aan te pas. Deze natuurlijke cola, gemaakt met een mix van aroma’s en kruiden, bevat natuurlijk colanoot-extract, rietsuiker, gerstemout, citroensap en niet-alcoholisch gefermenteerd appelsap”, zegt Leuvenaar Jan Verlinden.

Om de typische zurige colasmaak te verkrijgen maakt Ritchie geen gebruik van fosforzuur. Fosforzuur wordt geproduceerd door fosfaatertsen te laten reageren met geconcentreerd zwavelzuur. In plaats van fosforzuur gebruikt Ritchie cola natuurlijke ingrediënten zoals citroensap en niet-alcoholisch gefermenteerd appelsap om de cola lekker zuur te doen smaken.

“De meeste cola’s krijgen hun haast iconische bruinige ‘colakleur’ door het gebruik van karamel, wat eigenlijk gewoon suiker is die verhit wordt en hierdoor bruin wordt. Recent wetenschappelijk onderzoek wijst echter op de mogelijk gevaarlijke stoffen die kunnen vrijkomen bij de productie van karamel. Daarom kiezen wij resoluut voor gerstemout om de typische colakleur te bekomen.”

Chief Lemonade Maker wordt nu ook Cola maker

Leuvenaar Jan Verlinden besliste na 22 jaar zijn internationale job en carrière als marketeer op te geven. In 2016 ging hij terug naar z’n roots: de brouwerij van zijn ouders in Lubbeek. Hij herlanceerde Ritchie, een Belgische limonade gebaseerd op een oud familierecept. Nu komt hier een natuurlijke cola bij.

 

Over de auteur

Ann Peeters

Ann Peeters