Leuvenaar Frans Claes wil presteren in “Tour de France” van het mountainbiken

Stefan Van de Weyer
1 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Leuvense mountainbiker Frans Claes werd vorig jaar samen met Sebastien Carabin tiende in de eindstand van de Absa Cape Epic in Zuid-Afrika, de Tour de France van het mountainbiken. Hij wil dit jaar bij zijn tweede deelname beter doen. Met Duits kampioen Markus Bauer moet hij dit tot een goed einde. Ze rijden er ook voor een goed doel, het Kulu Manzi Projekt, dat zich inzet voor de kinderen van township Lavender Hill, nabij Kaapstad.

“Het plan was om opnieuw met Carabin te rijden, hij moest echter verstek laten gaan. Gelukkig vond ik Markus Bauer bereid om deze extreme uitdaging samen aan te gaan. Van toen tot nu is het een rollercoaster geweest waarin we veel op het laatste moment moesten regelen. Niet ideaal, maar het belangrijkste is dat we een goede voorbereiding hadden waardoor we vanaf zondag onze kansen optimaal kunnen verdedigen. Om de wedstrijd zo goed mogelijk voor te bereiden vertoef ik al sinds 10 januari in Stellenbosch, Zuid-Afrika. Ik reed al enkele wedstrijden en kon al wennen aan de zomerse temperaturen, de paden en de ondergrond. Het is hier heerlijk toeven, een paradijs voor mountainbikers. Recent reed ik nog een vijfdaagse wegkoers, de Tour of Good Hope, met twee vijfde plaatsen en een zevende stek in de eindstand ging het prima”, zegt Frans (met oranje helm op de foto).

“Het doel is om zo hoog mogelijk te eindigen in de stand, we bekijken het dag per dag. Mogelijk moeten we naar het einde toe ons doel bijstellen en de ambities verleggen. Ritwinst is een doel, misschien wel ten koste van het klassement. We zijn beiden in een goede vorm, maar ook realistisch. Het deelnemersveld is van een nooit geziene kwaliteit, zelfs beter dan vorig jaar. Met Schurter, Lakata, Huber, Rohrbach, Kulhavy starten internationale toppers. Ook ex-wegrenners zoals Hincapie, Rodriguez en Jurgen Van den Broeck zijn niet te onderschatten. Als we gespaard blijven van pech en het hoofd koel houden op belangrijke momenten, dan kunnen wij misschien wel dé verassing worden van deze Cape Epic. Niemand rekent ons tot de favorieten, we kunnen wel eens verassen”, vervolgt hij.

“In vergelijking tot vorig jaar staat onze voorbereiding en omkadering een stap verder. Voor ons staan een kok, een coach, een mecanicien, een fysio en een mediaverantwoordelijke klaar, die alles in goede banen leiden en ons van alle zorgen verlossen. In de Absa Cape Epic draait alles om het sparen van energie, met deze omkadering is dit een enorme verbetering.” Het duo rijdt deze wedstrijd voor een hun goede doel, het Kulu Manzi Projekt, met zes gelijkwaardige sponsors: Interalu, Cegelec, Kyotec Luxemburg, Ces, Loving Hut en Tokai.

Foto: Lynn Sigel

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer