Leuvenaar dingt mee naar titel Mister Gay Belgium 2019

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

De Leuvense leraar Jelle Vervloessem (28) is één van de twaalf finalisten die meedingt naar de titel van Mister Gay Belgium 2019. Hij komt op voor LGBT-ers, maar ook heterokoppels die, net als hij en zijn verloofde, een moeilijk te vervullen kinderwens hebben. Met zijn deelname wil hij het wettelijk kader rond draagmoederschap weer op de politieke agenda krijgen.

Sinds 2006 is het wettelijk mogelijk voor LGBT (Lesbian, Gay, Bi en Transgender)-koppels om kinderen te adopteren. Helaas is deze mogelijkheid, omwille van een gebrek aan kanalen naar het buitenland, in realiteit beperkt tot binnenlandse adoptie. Het aantal kinderen dat in België voor adoptie wordt afgestaan is zeer beperkt. Gelukkig maar. Dit wil echter ook zeggen dat de wachtlijst met wensouders steeds langer wordt, zo lang zelfs dat er in 2015 een aanmeldingsstop is ingevoerd, waardoor heel wat wensouders hun kinderdroom zagen smelten als sneeuw voor de zon. Volwaardige alternatieven zijn er voor homokoppels niet.

“Ik krijg dan ook vaak de vraag waarom we geen beroep doen op een draagmoeder. Heel wat mensen blijken niet te weten dat hier in België geen wettelijk kader rond bestaat. Dit houdt in dat wanneer een draagmoeder op een bepaald moment beslist het kind niet af te staan aan de wensouders, zij volledig in haar recht is en de wensouders hier geen zeg in hebben, ongeacht of er een contract werd opgesteld of niet en of de draagmoeder de biologische moeder is of niet. De draagmoeder wordt door de wet automatisch aangeduid als wettelijke moeder (een gehuwde partner wordt ook automatisch de wettelijke tweede ouder, ongeacht de biologische band). Ook is er geen psychologische begeleiding voorzien voor de draagmoeder. In 2015 lazen we in de kranten dat er aan het einde van deze legislatuur een wettelijk kader zou komen. Sindsdien is het echter erg stil gebleven rond dit onderwerp en loopt de legislatuur op zijn laatste benen. Zonder resultaat. Ik pleit er dan ook voor om het debat weer op gang te trekken en er eindelijk voor te zorgen dat ongewenst kinderloze gezinnen een eerlijke kans krijgen op een toekomst mét kinderen.”

Je kan Jelle steunen in zijn campagne door gratis te stemmen via Out.tv.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans