Leuvenaar debuteert met eerste historische toekomstroman

leuven by night
Kirsten Bosmans
4 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Leuvenaar Jan Driesen (1951) heeft een opvallende debuutroman geschreven: een historisch toekomstverhaal over een duizendjarige dialoog tussen hoofdpersonen Herman Distelmans en Emma Koreander. In ‘De kronieken van Distel en Koreander’ (458 blz.) lopen verleden, heden en toekomst in een onverwachte manier in elkaar over.

Leuvenaar Jan Driesen was tot aan zijn pensioen in 2013 hoogleraar communicatiewetenschappen. Over zijn debuutroman ‘De Kronieken van Distel en Koreander’ deed hij maar liefst 40 jaar. Deel 1 is geschreven in 1975, deel 2-4 in 2015. Aan een vervolg op deze debuutroman wordt al volop gewerkt. Het zal gaan over opvoeding, relaties en communicatie in de toekomst.

Historische toekomstroman

Jan Driesen noemt zijn roman een historische toekomstroman: “Dit is geen science fiction maar eerder psychologische en maatschappelijke fictie die een aarde en haar bewoners toont in hun groei naar volmaaktheid: volmaakte harmonie zowel op persoonlijk, interpersoonlijk, religieus, wetenschappelijk, ecologisch als maatschappelijk vlak.”

De roman heeft een historische dimensie, niet alleen omdat de lezer wordt meegenomen naar het begin van de jaren zeventig maar ook omdat personages uit het verleden zoals Noach, Mercator, Galilei, maar ook gewone stervelingen zoals de ouders van de hoofdpersonen weer tot leven komen en opgeleid worden om aan een nieuwe wereldmaatschappij mee te werken.

1975 en 2015

Distel en Koreander raken door een moeilijke periode in hun leven. Mei ’68 en de hippiecultuur kennen een nasleep in het begin van de jaren zeventig. De vaste waarden zijn verloren en de zin van het leven is verre van duidelijk. Na een hele zoektocht komen ze terecht in een commune aan de rand van Leuven, Ixtlan genaamd. Dit lijkt een zoveelste en misschien wel laatste uitweg uit de waanzin van de consumptiemaatschappij die alsmaar meer dol draait. Maar ook Ixtlan lijkt niet te zullen lukken. Grondige bijbelstudie zet hen ertoe aan hun leven drastisch om te gooien.

In deel 2 zijn we veertig jaar verder en komen we terecht op het 40-jarige huwelijksjubileum van Distel en Koreander. De diepgaande dialogen tussen de twee hoofdpersonen becommentariëren heel wat herkenbare gebeurtenissen: de aanslag in Parijs, wetenschappelijke ontwikkelingen, de emoties van de massa, de ontaarding van waarden, het verlies van religie,… Distel en Koreander gaan in hun diepgaande dialogen zoeken naar de betekenis van dit alles.

Armageddon

Na 2015 worden de wereldtoestanden hoe langer hoe moeilijker: het einde van de kapitalistische maatschappij nadert, de beurzen gaan over de kop, natiestaten komen tegen elkaar in opstand en oorlog dreigt, terreurorganisaties en rebellen zien hun kans om hun macht uit te breiden. Alles loopt uit op een complete anarchie die snel leidt tot Armageddon, een gigantische omwenteling.

De verre toekomst

Hoe ziet de wereld er binnen 500 jaar uit? Hoe ziet Leuven er dan uit? We volgen in deel 3 en 4 hoe heel de maatschappij wordt heropgebouwd: ecologisch, wetenschappelijk, religieus en psychologisch. Er wordt een eenheidstaal, het Hebranto, geïntroduceerd. De mensheid leert snel over te gaan op vegetarisch voedsel. Het winstprincipe wordt afgeschaft en vervangen door het ‘geven’, maar toch heel anders dan de zich nu ontplooiende deeleconomie. Energie wordt door zon en wind geleverd maar ook door waterstof dat motoren zal aandrijven. Delen van Leuven, Antwerpen en Brussel worden afgebroken en vervangen door groen en een groene economie. Van tijd tot tijd wordt een inkijk gegeven in het leven van Jehovah’s Getuigen, hoe zij denken, en met elkaar omgaan, steeds vanuit het standpunt van de hoofdpersoon Herman Distelmans.

Het boek bestellen kan via www.shopmybooks.com.

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans