LEUVEN: Zeldzame pootjesvis gevonden in vijver Den Breughel in Haacht

Tijdens de werken aan de vijver van park Den Breughel in Haacht is vanmorgen een axolotl aangetroffen. De axolotl is eigenlijk een salamander, maar hij lijkt erg sterk op een vis. Het dier, dat in het wild uitsluitend in Mexico voorkomt, wordt daarom wel eens ‘de pootjesvis’ genoemd.

“Het was even schrikken toen ik vanmorgen op het gemeentehuis aankwam en de werkmannen mij de vis toonden”, vertelt burgemeester Mon Fillet. “Dat er in Haacht speciale gevallen leven, dat wist ik wel, maar dit is toch wel een hele speciale. Hoe het dier hier terecht gekomen is, weet ik niet. Ik vermoed dat iemand het beestje als huisdier hield, het kwijt wilde en hier in de vijver heeft uitgezet. De dikke sliblaag op de bodem is natuurlijk ideaal voor de axolotl, die in Mexico leeft in het modderige meer van Xochimilco.”

Het gemeentebestuur nam na de vondst meteen contact op met Aquatopia in Antwerpen. Zij zijn de ‘pootjesvis’ intussen komen halen. Binnenkort kan iedereen de erg zeldzame vis daar gaan bewonderen. In 2009 werd hun populatie in het wild nog geschat op 1.200, maar een vier maanden durende zoektocht in het meer van Xochimilco vorig jaar leverde geen levende exemplaren meer op.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel