Leuven werkt cultureel samen met Duitse stad Neuss

Stefan Van de Weyer
4 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Leuvens burgemeester Louis Tobback en zijn Duitse ambtgenoot Reiner Breuer uit Neuss hebben recentelijk een culturele samenwerkingsovereenkomst ondertekend, zo meldde nieuwsagentschap Belga. Het initiatief gaat uit van Neuss. De stedelijke archivaris ontdekte dat twee troepen militairen uit deze stad in augustus 1914 mee verantwoordelijk waren voor de verwoesting van een groot deel van Leuven.

Breuer wil de herinnering aan het onrecht dat Leuven in 1914 werd aangedaan levendig houden en de vriendschap tussen beide steden verder uitbouwen. Leuven en Neuss willen op verschillende vlakken cultureel samenwerken. Zo wordt het einde van WOI in november 2018 gezamenlijk herdacht. Dan zal er in beide steden een tentoonstelling georganiseerd worden met onder andere oorlogsaffiches. In Leuven gaat het om affiches met verbodsbepalingen van de Duitse bezetter. In Neuss zullen affiches met quasi gelijkaardige teksten getoond worden, maar dan van de buitenlandse bezetter in het Duitsland van na 1918.

Voorts gaan beide stadsarchieven samenwerken, bibliotheken boeken opnemen over elkaar en bezoekt de Volkshochschule van Neuss dit najaar de Utopia-tentoonstelling in Leuven.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer