LEUVEN: Vrijwilligers zetten zich in voor zwerfkatten

De voorbije week hebben een 25-tal vrijwilligers, waaronder ook leden van het dierenteam van de Leuvense politie,  zich ingezet om zwerfkatten en hun kittens op de Vesaliussite in de Tiensestraat in Leuven te vangen en voor opvang voor hen te zorgen.

“De bouwpromotor Allfin, groep T en de aannemer Godts werden hiervoor gecontacteerd en wij zijn hen heel dankbaar voor hun medewerking en dat zij ons de kans hebben gegeven om op het terrein en in de huizen aan de slag te gaan en dit nobele werk te doen.  Er was immers geen tijd te verliezen want we hadden maar een korte periode om zo veel mogelijk katten te vangen voor de afbraakwerken op de site van start gingen”, zegt vrijwilliger Sabine Bovend’aerde.

Tot op vandaag werden met eigen vangkooien reeds 12 volwassen katten (waaronder één die net bevallen was) gevangen.  Ze werden naar een dierenarts in Heverlee gebracht die tegen een schappelijke prijs voor sterilisatie/castratie heeft gezorgd.  Deze kosten werden tevens door de vrijwilligers, hun familie en hun vrienden betaald.  Na de operatie werden de wilde katten naar een speciaal voor wilde katten voorziene opvangplaats gebracht waar ze rustig kunnen verder leven zonder een spuitje te moeten vrezen.  De eerder tamme katten werden naar andere opvangplaatsen gebracht waar ze, na een periode om te bekomen, ter adoptie worden geplaatst.

Naast de 12 katten werden er ook 4 nestjes met in totaal 12 kittens gevonden onder o.a. dakpannen en in isolatiemateriaal.  Eentje heeft het jammer genoeg niet gehaald wegens reeds totaal ondervoed, de andere 11 zitten ondertussen ook in een opvangplaats waar ze verder gezoogd worden en dan ter adoptie worden aangeboden.  De zogende kat werd hier ook met haar kindjes herenigd.

De actie op de site wordt in beperkte mate (vooral ’s avonds en in het weekend omdat er dan geen afbraakwerken bezig zijn) voortgezet gezien er nog zeker 1 zwangere kat en nog een paar zwervertjes rondlopen. In navolging van deze actie werd besloten om een feitelijke vereniging “Zwerfkat in Leuven” op te richten die (zeker in noodsituaties als deze) samen met bewoners, dierenartsen, het dierenteam van de politie, een aantal opvangplaatsen en hopelijk (op termijn) ook de stad wil instaan voor het vangen van zwerfkatten, het steriliseren/castreren en het opvangen en plaatsen van deze katten in een veilig onderkomen.  Alle administratie voor de  officiële oprichting  en erkenning van deze vereniging wordt momenteel in orde gebracht.

Meer informatie vindt u ook op onze website www.zwerfkatinleuven.be en onze facebookpagina www.facebook.com/zwerfkatinleuven.  “We hebben tevens een rekeningnummer (BE64 9731 1461 7052 ) geopend waarop sympathisanten een gift kunnen doen om onze toekomstige acties te ondersteunen.  Ook andere hulp mag steeds gemeld worden via info@zwerfkatinleuven.be.

“Doordat we pas opgestart zijn gaan we in eerste instantie vooral ingaan op noodsituaties zoals deze op de Vesaliussite maar het is de bedoeling om op termijn hulp te bieden aan alle Leuvense burgers en zwerfkatten die ons nodig hebben”, laat Sabine Bovend’aerde nog optekenen.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel