Leuven verlaagt aanvullende personenbelasting

Kirsten Bosmans
4 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

De stad Leuven heeft beslist haar aanvullende personenbelasting te laten zakken van 7,5 naar 7 procent. Dit omdat haar financiële situatie er rooskleurig uitziet. Daarnaast komt er de volgende jaren ook 37 miljoen euro extra vrij om te investeren in mobiliteit, veiligheid en sport.

Aanvankelijk was er een verlaging naar 7,3 procent voorzien, maar omdat de financiële toestand van de stad zo goed meevalt, besliste ze nog een stapje verder te gaan naar 7 procent. Die meevaller heeft de stad onder andere te danken aan de taxshift. Het stadsbestuur is blij met de belastingsverlaging, die Leuven nu onder het gemiddelde van de centrumsteden brengt (7,54 procent) en zelfs onder de Vlaamse gemiddeldes (7,37 procent).

Daarnaast houdt de stad een kleine 37 miljoen euro over om te investeren in nieuwe projecten. Dit op vlak van veiligheid, mobiliteit en sportinfrastructuur. Enkele geplande investeringen: aanwerving van 10 nieuwe politie-inspecteurs (die meer controle zullen uitoefenen op de bewoning), renovatie van de atletiekpiste rond het Koning Boudewijnstadion, aanleg van rugbyvelden langs de Koetsweg, aankoop van ANPR-camera’s (die de verdwijnpalen in het centrum moeten vervangen), invoering van een nieuw verkeergeleidingsysteem, aanleg van nieuwe fietssuggestiestroken in het centrum, en herinrichting van het Herbert Hoover- en Ladeuzeplein.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans