LEUVEN: Ter Vlierbeke viert 10-jarig bestaan

Woonzorgcentrum Ter Vlierbeke bestaat 10 jaar. Dat vierde OCMW Leuven met een hele feestweek met als apotheose een talkshow waarbij het nog eens stilstond bij de grootste momenten van 10 jaar Ter Vlierbeke.

In maart 2004 stapten de eerste bewoners van het toenmalige Rusthuis Huize Koningin Fabiola over naar het gloednieuwe en moderne woonzorgcentrum Ter Vlierbeke. In Huize Koningin Fabiola woonden enkel ouderen die nog relatief zelfstandig waren. Maar zodra ze zwaarder zorgbehoevend werden, moesten ze verhuizen naar een ander woonzorgcentrum, meestal Edouard Remy in het centrum van Leuven. Met de bouw van het nieuwe woonzorgcentrum kon Ter Vlierbeke ook een intensievere verzorging aanbieden en zette het ook in op de opvang van zwaar zorgbehoevende ouderen (de zogenoemde rust- en verzorgingsbedden). 

Waar de meeste bewoners het eerste jaar na de verhuis naar Ter Vlierbeke voornamelijk nog licht zorgbehoevend waren, is het zorgprofiel van de bewoners geleidelijk aan verzwaard. Dat is ook deels toe te schrijven aan de maatschappelijke tendens waarbij mensen langer thuisblijven en een beroep doen op een uitgebreid aanbod van thuiszorgdiensten. Daardoor zijn de meeste mensen zwaarder zorgbehoevend als ze verhuizen naar het woonzorgcentrum. Zo telt Ter Vlierbeke momenteel 90 bewoners onder wie 72 zwaar zorgbehoevend zijn.

Doordat ouderen langer thuis blijven, stijgt ook de gemiddelde leeftijd van de bewoners van Ter Vlierbeke. Zo was de gemiddelde leeftijd van de bewoners in 2006 86 jaar. In 2013 was dat 87,5 jaar.

De voorbije 10 jaar vierde Ter Vlierbeke bovendien 12 bewoners die de leeftijd van 100 jaar overschreden. De oudste bewoonster werd 106 jaar.

Drie jaar na de opening van het woonzorgcentrum is Ter Vlierbeke uitgebreid met 25 Serviceflats, een Lokaal Dienstencentrum (dat activiteiten organiseert voor ouderen die nog thuis wonen) en huisvest het ook het Welzijnsbureau Warandelaan van OCMW Leuven. Daarbij is er ook een intensieve samenwerking met de thuisdiensten van het OCMW.

Ter Vlierbeke is hierdoor uitgegroeid tot een draaischijf van dienstverlening in Kessel-Lo voor heel de buurt. Het is een huis waar niet enkel mensen komen wonen of waar ouderen verzorgd worden, maar een centrum waar veel mensen komen voor allerlei vormen van dienstverlening, informatieverstrekking en ontmoeting.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel