LEUVEN: Tentoonstelling ONTWAR in Museum M

 De opleiding Grafische technieken (richting multimedia en webdesign) van het Tweedekansonderwijs Leuven werkte dit schooljaar aan het project ‘ONTWAR’. Het resultaat is een tentoonstelling die nog tot 30 maart in het museum M te Leuven te bezichtigen is.

ONTWAR sluit aan bij het thema ‘ravage’, een tentoonstelling over kunst en cultuur in tijden van conflict. Dit past dan weer in de hele herdenkingssfeer van Wereldoorlog I. De cursisten zochten in hun werken thema’s om uit de ravage (niet zelden in het eigen hoofd) te raken door te ‘ontwarren’ dankzij de creativiteit. In de titel schuilt natuurlijk ook ‘war’ en dat is dan weer een rechtstreekse aanval op het zinloze van oorlog, waar de mensheid zich ook best zou aan onttrekken. Kortom: ONT-WAR!

De tentoonstelling toont creaties die de grenzen van de digitale media aftasten. Wat begon als een educatieve opdracht veranderde in een parcours waarin autonomie en individualiteit de expressieve vormen bepalen. Daardoor is ONTWAR geen doorsnee tentoonstelling. Het is een collage zonder chronologie. We lieten ons inspireren door de meest uiteenlopende bronnen: nieuwe technologieën, familiale situaties, televisie, fantasy, games, boeken, persoonlijkheidsstoornissen, horrorfilms, politieke confrontaties… Stuk voor stuk aanleidingen om onze creativiteit bot te vieren, via film, 3D animatie, fotografie en grafiek.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel