Leuven ondergedompeld in kerstsfeer tijdens Wintertijd

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Een maand lang wordt Leuven opnieuw ondergedompeld in de kerstsfeer tijdens Wintertijd. Tussen 5 december en 5 januari staan er heel wat winteractiviteiten op het programma die Leuven meer dan de moeite maken om te bezoeken.

Promotie

Met Wintertijd wordt Leuven gepromoot bij de buurlanden als interessante bestemming voor een citytrip, ook in de winterperiode. In het verleden was dit een periode waarin het toerisme in Leuven het traditioneel wat moeilijker had. Dankzij Wintertijd is er een merkbare stijging van binnen- en buitenlandse bezoekers.

“Toen we in 2010 gestart zijn, bedroeg het aantal overnachtingen in december 18.018. Tussen 2015 (33.153) en 2017 (43.104) werden er 10.000 meer overnachtingen geregistreerd in Leuven. In die negen jaar Wintertijd hebben we dus onze overnachtingscijfers meer dan kunnen verdubbelen”, aldus schepen Dirk Vansina. “Wintertijd heeft dus een belangrijke plek ingenomen in de promotie van onze stad. We mogen gerust zeggen dat we hiermee een succesvolle promotie voor Leuven op de sporen hebben gezet die bijdraagt tot de Leuvense economie in deze periode. We voeren dit jaar trouwens een online campagne in Wallonië, Nederland, Frankrijk en Duitsland. Ook Spanje wordt aangesproken met een Leuven-Wintertijdfilmpje.”

Programma

De grote aandachtstrekker blijft traditioneel de Leuvense kerstmarkt, die bekendstaat als één van de gezelligste in Europa. Met de Wintertuin heeft Leuven ook dit jaar een blikvanger. De Grote Markt wordt opnieuw omgetoverd tot een sfeervolle groene oase.

Skullmapping zal verschillende van haar realisaties tonen. Het kunstenaarscollectief van Antoon Verbeeck en Filip Sterckx bestaat tien jaar. Je kan hun 3D-voorstellingen bewonderen in het stadhuis, de Eikstraat en in de Gallery Invasion in de Naamsestraat waar schilderijen tot leven komen. Op de muur van museum M zal een gorilla naar boven klimmen. Pret verzekerd dus voor jong en oud. In de ondertussen gekende kunstzinnige herberg op de Grote Markt kan je dagelijks genieten van een humoristische 3D-projectie ‘Le Petit Chef’ die dit jaar kreeft serveert.

De Foodtruck Fiesta op de Bruul verschuift naar het laatste weekend van december. Dat was een periode waar het aanbod nog beperkt was.

“In de Sint-Pieterskerk brengt Currende o.l.v. Erik Van Nevel gedurende vier donderdagen klassieke  Engelse kerstliederen. Topkwaliteit die enorm geapprecieerd wordt door de liefhebbers van klassieke muziek”, zegt Dirk Vansina. “En op 8 december kleden de mannen van ’70 het Groot Begijnhof feeëriek aan met kaarslicht, begeleid door beiaard- en koormuziek. Dit wordt hoe langer hoe meer een topper van onze Wintertijd en trekt heel wat bezoekers naar ons Unesco-werelderfgoed.”

Tijdens 5 vrijdagavonden kan men uitzonderlijk de toren van de universiteitsbibliotheek ’s avonds bezoeken. Er is een toenemende belangstelling om de mooi verlichte stad vanop de toren te bezichtigen.

“Wintertijd afsluiten, doen we in stijl” vertelt schepen Vansina. “Dus alle Leuvenaars zijn welkom op zaterdag 5 januari tijdens de traditionele Nieuwjaarsdrink op de Grote Markt. Iedereen is uitgenodigd!”

Mobiliteit

Parkeren kan gemakkelijk in de randparkings. Met je parkeerticket kan je gratis de bus naar het centrum nemen.

Zaterdag en de koopzondagen kan je gratis parkeren op parking Arenberg waar om de 10 minuten een gratis shuttle je oppikt (tussen 10 en 19 uur).

Voor de regio zijn er op vrijdag en zaterdag nachtbussen. Tijdens oudjaar rijdt de feestbus.

 

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans